Migratie uit Marokko (foto: Belga)

Binnenland politiek

Europa wil personeelstekorten oplossen met legale migratie uit Egypte, Marokko en Tunesië

Wannes Neukermans

Vanaf eind dit jaar wil de Europese Commissie meer arbeidsmigranten ontvangen uit Egypte, Marokko en Tunesië. Meer legale arbeidsmigratie is nodig om de tekorten op de Europese arbeidsmarkten te verminderen, klinkt het. Ook illegale migratie zou op die manier tegengegaan worden.

De Europese Commissie zal volgens de Nederlandse Volkskrant woensdag het ontwerpvoorstel “Vaardigheden en talent naar de EU halen” presenteren. Daarin staat dat naast de eerder vernoemde landen, ook met Senegal, Nigeria, Pakistan en Bangladesh “talent partnerships” gesloten moeten worden. De Commissie spreekt niet over een specifiek getal, want dat is een nationale bevoegdheid.

Het zou echter ook “politieke zelfmoord” zijn om een aantal te noemen, volgens een betrokken EU-ambtenaar. “De animo onder de lidstaten om over legale migratie te praten is toch al niet groot nu er miljoenen vluchtelingen uit Oekraïne in Europa zijn.”

Om die groep Oekraïners aan de slag te krijgen, wil de Europese Commissie deze zomer een talentenpool opzetten. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen hun diploma’s, vaardigheden, ervaring en wensen vermelden. Op die manier kunnen lidstaten en werkgevers beter zien wie ze welkom heten. In maart spraken de EU-landen al af dat alle Oekraïense vluchtelingen hier mogen werken.

Andere manieren om personeelstekort aan te pakken

N-VA-Kamerlid Theo Francken reageert niet bijster positief op het Europese plan. “Momenteel verblijven er hier al tienduizenden illegale migranten uit Noord-Afrika waar we geen blijf mee weten, want er is geen terugkeer door de tegenwerking van die landen.” Daar zou nu echter verandering in komen, volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi. “Maar daar zien we al jaren niets van. Integendeel, de Commissie lijkt ze nu eerder te gaan belonen”, aldus Francken. Hij benoemt ook nog eens het feit dat de asielcentra vol zitten door het falende terugkeerbeleid, waardoor er een alternatief systeem voor Oekraïense vluchtelingen moest uitgewerkt worden.

Er zijn ook betere manieren om het arbeidstekort aan te passen, vindt Francken. Zeker in ons land: “België telt nog een heel leger aan inactieven, zeker in Brussel en Wallonië. Laten we liever inzetten op de activatie van het groot aantal werklozen in eigen land.”

“Plus een betere inschakeling van nieuwkomers”, voegt Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) toe. “De arbeidsmigratie van derdelanders blijft namelijk rampzalig slecht in België. Is meer mensen toelaten dan de oplossing? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat legale migratie illegale migratie vermindert.”

(Lees hieronder ook de reactie van Europees Parlementslid Tom Vandendriessche.)

https://redactie.palnws.be/2022/04/tom-vandendriessche-over-legale-migratie-uit-noord-afrika-neokolonialisme/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Europa wil personeelstekorten oplossen met legale migratie uit Egypte, Marokko en Tunesië”

  1. Egypte, Marokko, Tunesië,Senegal, Nigeria, Pakistan en Bangladesh. Ze hebben er echt wel de beste landen uitgekozen. Stuk voor stuk hebben deze landen een bevolking van harde werkers met moderne ideeën /s

  2. Terwijl er duizenden vacatures niet ingevuld geraken, duizenden allochtone werklozen “hangmatten”, gaat Europa nog meer van dergelijke allochtonen invoeren. Het valt op dat het vooral islamitische landen zijn die in aanmerking komen. Zelfdestructie van het ergste soort.

  3. Aziaten zijn meer aangewezen ( China, Thailand, India) en Ukrainers natuurlijk.

    Als ge werkers zoekt, moet je werkers selecteren. Politiek bij ieder selectiebureau.

    Of leg immigratie in handen van de zoekende bedrijven.

  4. Selecteren op maat van de behoeften van bedrijven zou aangewezen zijn. Blijkbaar zoekt men werkkrachten voor binnen de EU Commissie, waar men toch al geen slag doet, dus is iedereen welkom.

Plaats een reactie

Delen