Ook Ursula von der Leyen wil wijziging EU-verdragen om vetorecht af te schaffen

shutterstock

Uncategorized

“Europese Commissie wil nog dit jaar stoppen met import van Russische olie”

Belga Press Agency

De Europese Commissie wil de import van Russische olie dit jaar geleidelijk uitbannen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Ook zou Brussel meer banken in Rusland en Wit-Rusland willen uitsluiten van het internationale banksysteem SWIFT.

Het gaat om weer een nieuwe ronde van sancties tegen Rusland, nu het land niet inbindt maar de oorlog tegen Oekraïne eerder forser lijkt te worden. De precieze voorstellen moeten nog ingediend worden en wijzigen mogelijk dus nog wat. Daarna moeten de lidstaten het erover eens worden. Volgens de bronnen zou een besluit hierover volgende week al genomen kunnen worden als er weer overleg is tussen vertegenwoordigers van de lidstaten.

Tot enkele dagen geleden leek een spoedig olie-embargo ondenkbaar, ook al groeit in de EU het ongemak zolang miljarden euro’s naar de Russische oorlogskas blijven vloeien. Zwaargewicht Duitsland wilde niet weten van een boycot, omdat zo’n sanctie de Duitse economie te hard zou raken. Maar afgelopen week werd de draai ingezet. Berlijn maakte duidelijk dat Duitsland bij nader inzien toch al heel binnenkort zonder Russische olie zou kunnen.

Sancties

Ook Hongarije, dat Rusland van alle EU-landen het minst hard aanvalt en sancties tegen olie en gas eerder nog taboe verklaarde, klinkt inmiddels minder geharnast. Voor sancties is de steun van alle lidstaten nodig. Bij alle zware sancties die de EU sinds de Russische invasie tegen Rusland heeft genomen heeft Hongarije nog geen enkele keer voor een ramkoers gekozen.

De Europese Commissie zou verder voorstellen onder meer Sberbank uit SWIFT te gooien. Sberbank is Ruslands grootste bank en speelt ook een rol in de energiehandel. De voor de import van gas cruciale Gazprombank zou nog buiten schot blijven. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over ““Europese Commissie wil nog dit jaar stoppen met import van Russische olie””

  1. Alles loopt gesmeerd voor de Great reset, we worden armer en armer, eind dit jaar 3 euro voor een liter diesel, wees daar maar zeker van, de Rus zal het bijna niet voelen, maar wij dubbel zo erg. Deze heks past perfect in het Swab plaatje, en de pfeizer geldbron.
    Terug naar de middeleeuwen, waar de gewone plebs arm en dom werden gehouden, zo kan de staat alles controleren. En nog slapen de schaapjes rustig verder

  2. In feite mogen we van geluk spreken (het is een grote schande) dat Poetin het westen heeft wakker geschud wat betreft het zelfvoorziend zijn ivm onze energie. Nu pas komen ze hier in het westen wakker. Ondertussen vallen er slachtoffers in Oekraine. Velen konden voorkomen worden, mits een deftige reactie van het westen. Ze hebben niks ballen. Poetin financiert zijn oorlog met ons geld, tegen ons ! Aan wie kan je dit verkopen ?? Pure onzin.

  3. Hypocriet tot en met… Olie is niet OK, maar gas wel… Bende huichelaars, wie heeft die bende verkozen? Alsof dat Poetin het interesseert of de EU gas of Olie importeert… Debielen

Plaats een reactie

Delen