Extreemlinks zorgt voor zware rellen in Frankrijk na herverkiezing van Emmanuel Macron

Photonews

Uncategorized

Extreemlinks zorgt voor zware rellen in Frankrijk na herverkiezing Macron

Carl Deconinck

Emmanuel Macron slaagde er gisteren in om zich te laten verkiezen voor een tweede ambtstermijn als president van Frankrijk. Hij is daarmee de eerste president sinds Jacques Chirac die zijn legislatuur kan verlengen. Hij versloeg de patriottische Marine Le Pen met 58,5 tegen 41,5 procent. Hoewel Macron expliciet de steun kreeg van links over alle fronten heen, zijn extreemlinkse groeperingen erg ontevreden. Ze reageerden op de verkiezingsuitslag met rellen en geweld.

Extreemlinkse relschoppers zorgden voor heel wat problemen in gans Frankrijk. Onder de leuze “Ni Macron, ni Le Pen” gingen ze de straat op. De politie moest tussenkomen in verschillende steden, maar werd als machtsinstelling zelf ook geviseerd. Het waren vooral jongeren die banden hebben met antifascistische en antikapitalistische bewegingen die opnieuw aan de basis lagen van het geweld.

Rennes

Kort na de bekendmaking van de uitslag kwamen in Rennes honderden mensen op straat. Ze hadden spandoeken mee waarop stond dat wat ze niet in het stemhokje konden bekomen, op straat zouden bekomen. Ze brulden “Weg met de staat, de politie en de facho’s“. Demonstranten staken verschillende vuilnisbakken in brand, waardoor de brandweer meerdere keren moesten ingrijpen. De prefectuur had de demonstratie vooraf verboden. De politie vuurde traangas af aan de rand van het kanaal dat Rennes doorkruist. Zeven demonstranten zouden zijn gearresteerd.

(Lees verder onder de tweet.)

Parijs

In de Franse hoofdstad Parijs kwamen rond de 250 en 300 antifa’s op straat. Daar schreeuwden ze: “Macron, stap op” en “Marine Le Pen is walgelijk“. Ze trokken onder politiebegeleiding naar de Place de la République en vernielden fietsen, scooters en vuilniswagens. Ook hier vielen ze de politie aan. Ze gooiden met projectielen naar de agenten. Het beroemde standbeeld op de Place de la République werd gevandaliseerd tijdens de rellen. De betogers kladden er “De wereld brandt” en “Fuck Macron” in graffiti op.

(Lees verder onder de tweet.)

Wanneer brandweermannen in brand gestoken vuilbakken wilden blussen, hielden de betogers hen tegen. “Laat ze branden, Frankrijk moet branden“, klonk het.

Lyon

In Lyon viseerden extreemlinkse betogers de gevel van het stadhuis, die bewaakt werd door de lokale politie. Daar gebruikten ze zelfs een soort geïmproviseerd mortierwapen voor. Daarmee schoten ze vuurwerk af in de richting van het gewenste doel. Extreemlinkse relschoppers riepen daarbij: “Vermoord ze!

De groene burgemeester van de stad, Rémi Zinck, veroordeelde het geweld, maar vergoelijkte het tegelijkertijd. Volgens hem was het geweld “afgemeten“. Het diende vooral “om indruk te maken, het was een soort ultiem verzet.” De ecologist wees er op dat de relschoppers die vuurwerk afschoten op het stadhuis niet met stenen hebben geworpen.

De politie dacht daar toch klaarblijkelijk anders over. Het zette heel wat middelen in om de relschoppers te bedaren. Het draaide uit op een kat-en-muisspel in het stadscentrum. Twee betogers werden gearresteerd.

Rest van het land

In Nantes verzamelde zich een stoet van 400 tot 500 mensen achter het spandoek “Need for revolution”. Er kwamen echter geen grote rellen, meldt men. Hetzelfde geldt voor Toulouse. Daar namen ongeveer 500 mensen deel aan een betoging onder de slogan “NI Macron, Ni Le Pen, revolutie” en “Genoeg, genoeg, van deze samenleving, die jacht maakt op mensen zonder papieren en geilt op Zemmour op tv.”

https://twitter.com/tucamaiacaetano/status/1518336380933390337?s=20&t=Xi1scGVD3ujTmMPoUT_Baw

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Extreemlinks zorgt voor zware rellen in Frankrijk na herverkiezing Macron”

  1. Hoeveel? 250 in Parijs.Is dat alles? Antifa is dood!!! Tegen het kapitalisme? Zijn zelf rijkeluizoons!! En die groene burgemeester moet onmiddellijk afgezet worden.Dit goedkeuren of afmeten is een vorm van medeplichtigheid .Wat een land.Velen,verraders in mijn ogen- zijn thuisgebleven.Er moeten toch meer dan 50% fransen een gezond geweten hebben en de politiek van links – waaronder Macrons’ beleid en zijn voorgangers,na Chiraq,- 100% afstraffen in het stemhokje?Ik kan er niet meer bij.

  2. Ze zijn allicht niet eens gaan stemmen, wat een écht engagement zou betekenen. Maar nadien keet schoppen, daar is (extreem)Links des te beter in…
    Eerlijk gezegd: ik had dit verwacht !

Plaats een reactie

Delen