Marine Le Pen maakt vandaag weldegelijk een kans ook al heeft zij een achterstand in de peilingen. Illustratie Wouter De Paepe

Marine Le Pen maakt vandaag weldegelijk een kans ook al heeft zij een achterstand in de peilingen. Illustratie Wouter De Paepe

Uncategorized

Frankrijk kiest vandaag Le Pen of Macron, lage opkomst kan voor verrassingen zorgen

Van de redactie

Om klokslag 8 uur openden vandaag de stembureaus in Frankrijk voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Zowat 48,7 miljoen Fransen kunnen vandaag een stem uitbrengen en daarmee beslissen wie de komende vijf jaar de scepter zwaait bij onze zuiderburen, Marine Le Pen of Emmanuel Macron.

Volgens de laatste peilingen van Politico kan de zittende president vooralsnog rekenen op 55 procent van de stemmen. Zijn rivaal, de nationalistische Marine Le Pen, staat op 45 procent. Andere onderzoeken laten grofweg dezelfde scores zien. Emmanuel Macron ligt in de peilingen dan wel voorop, maar een deel van de kiezers is nog onbeslist of blijft vandaag voor de tweede ronde gewoon thuis. 

Voor Macron kiest 36 procent voor hem omdat hij ‘de geschikte kandidaat is’ en 25 procent omdat hij het dichtst bij hun ideeën staat. Een goeie 39 procent zou voor de president stemmen om ‘te verhinderen dat de andere kandidaat het haalt’. Bij Le Pen is dat 38 procent.

Extreemlinks heeft het voor het zeggen

Het ziet er dus naar uit dat de presidentsverkiezingen bepaald gaan worden door de thuisblijvers of de tegenstemmers. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon mag dan wel uitgeschakeld zijn, zijn kiezers zijn dat niet. Zij doen wél mee aan de tweede stembeurt en hun stem zal doorslaggevend zijn. Maar gaat die kiezer wel stemmen, of blijft hij of zij gewoon thuis? Mélenchon zélf mag dan wel in zijn toespraak na de eerste ronde hebben gezegd “er mag geen enkele stem naar Le Pen gaan”, zijn kiezers hoeven dat niet perse te zien als een oproep om voor Macron te stemmen. 

Dat politieke trilemma “stem je vóór iemand, stem je tégen iemand of stem je niet” maakt het moeilijk om exact te voorspellen wat kiezers uiteindelijk echt gaan doen in het stemhokje. Dus Marine Le Pen maakt vandaag dus weldegelijk een kans ook al heeft zij een achterstand in de peilingen. Le Pen zou daarmee de eerste vrouwelijke presidente van Frankrijk worden. Al zou ze daar dan toch, paradoxaal genoeg, de extreemlinkse kiezer dankbaar voor moeten zijn.

Eerste cijfers rond middaguur

Rond de middag verwacht men de eerste cijfers over de opkomst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De stembureaus blijven open tot 19 uur en in de grote steden tot 20 uur. In de overzeese gebieden werden de stembureaus zaterdag al geopend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen