Franse gedetineerden stemden massaal extreemlinks

Shutterstock

Uncategorized

Franse gedetineerden stemden massaal extreemlinks

Carl Deconinck

Bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen mochten er ook gevangenen stemmen. Dat leverde opvallende resultaten op. De top drie van de populairste kandidaten keert terug, maar de volgorde en grootte is helemaal anders bij de gedetineerde stemmers. Ook hier blijkt Jean-Luc Mélenchon de populairste. Dat meldt La Croix.

De gevangenen hebben de grootste voorkeur voor Jean-Luc Mélenchon. De extreemlinkse kandidaat haalde 45,78 procent van de stemmen. Achter hem komt de patriottische Marine Le Pen. Zij veroverde 20,28 procent van de kiezers in de gevangenis. Als nummer drie komt Emmanuel Macron. Hij kreeg 18,63 procent van deze specifieke populatie achter zijn naam.

De rest van de kandidaten doet het slechter. De rechtse Eric Zemmour klokt af op 3 procent. Valérie Pécresse haalt maar 2,6 procent en de anderen halen nog minder. Ook hier zijn de socialisten dus hun populariteit helemaal verloren aan uiterst links. Gisteren bracht La Croix ook al dat Mélenchon ook zeer goed scoorde bij de Franse moslims.

Vroeger was het onmogelijk om te weten voor wie de gevangenen stemden. Gedetineerden behouden het actief kiesrecht indien hun burgerrechten niet zijn ontnomen. In 2017 stemde slechts 2 procent van de gevangenen bij de presidentsverkiezingen, zeven keer minder dan in 2022. Maar nu konden ze per post stemmen. Het was de eerste keer dat dit kon bij presidentsverkiezingen. Er zijn 188 penitentiaire instellingen in Frankrijk. Allemaal samen huizen er ongeveer 70.000 gevangenen. 13.762 van hen mochten gaan stemmen. 10.234 hebben dat effectief gedaan. 768 konden bij volmacht stemmen en 1.314 kregen verlof voor de verkiezingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Franse gedetineerden stemden massaal extreemlinks”

  1. Eens vrijwel de helft van die 10.234 gevangenen weer in vrijheid gesteld kunnen ze aansluiten bij extreemlinkse geweldgroepen om de dagdagelijkse sleur van de Fransen wat te kruiden.

  2. De etnische samenstelling der Franse gevangenispopulatie zal niet zoveel verschillen van de onze zeker. Ettelijke jaren geleden was ik eens “manoeuvres aan den toog” aan het doen in het toevallige gezelschap van cipiers in hun vrije tijd. Wat ik toen tussen-pot-en-pint vernam over de toestanden en de etnische samenstelling van de gevangenispopulatie, door hen plastisch vertolkt in ongezouten terminolgie die ik hier niet mag neerschrijven, zal er ongetwijfeld niet op veranderd zijn in positieve zin. Zeker niet overwegende de fratsen van “jongeren” (ge weet wel !) die wegens PoCo-censuur niet nader mogen omschreven worden omdat objectief-correct “een kat een kat” noemen zonder politiek-correcte censuur, door PoCo-Loge Magistratuur kan bestraft worden op basis van vage wetgeving die zij naar willekeur conform hun eigen PoCo-ideologische visie kunnen uitrekken, gelijk de bretellen waarmee het Systeem zich behoedt om niet met afgezakte broek te kijk gezet te worden.

Plaats een reactie

Delen