Asielzoekerskamp (foto Belga)

Uncategorized

Franse prefect veroordeeld voor ontmanteling van migrantenkamp Calais

Carl Deconinck

De prefect van Pas-de-Calais, Louis Le Franc, is veroordeeld omdat hij een migrantenkamp had ontmanteld in 2020. Volgens de rechtbank ging de prefect daarmee zijn boekje te buiten. Nochtans handelde hij op basis van het geldend overheidsbeleid.

Calais staat al jaren bekend als trekpleister voor illegale migranten die de oversteek willen wagen naar Groot-Brittanië. Daardoor zijn er heel wat kampen in de regio vol migranten zonder verblijfspapieren. Die kampen kennen problemen met hygiëne, voedseltekort en criminaliteit. Le Franc wilde dit bestrijden en liet een kamp ontmantelen. Daar wordt hij nu echter voor gestraft: hij zou zich daarbij namelijk onttrokken hebben aan het legale kader bij zo’n ontmantelingen.

De prefect kan nog in beroep gaan en wenste niet te reageren. Het arrest zegt dat de prefectuur op eigen initiatief handelde en geen vereist rechterlijk bevel had om de ontmanteling te bevelen, noch om mensen tijdelijk van hun vrijheid te beroven. De klagers waren 11 transmigranten en acht ngo’s die de verdediging van migranten op zich nemen. Zij hadden in 2020 klacht ingediend.

Geen bevoegdheid

De veroordeling ondermijnt het herhaalde gebruik door de staat om uitzettingen uit migratiekampen aan de Noordzee uit te voeren op basis van het juridisch principe van heterdaad: wanneer er een misdrijf is vastgesteld, kunnen er binnen de 48 uur forse maatregelen worden genomen. De rechtbank zet dit nu op de helling. De advocaat van de eisers, Eve Thieffry, zegt daarover: “De rechter bevestigt wat de ngo’s al jaren zeggen: dat de prefect geen persoonlijke bevoegdheid heeft om mensen aan de kust te evacueren en onder dwang te verhuizen. Dit verbiedt het proces dat door de prefectuur wordt gebruikt.”

Le Franc beweerde daarentegen dat het handelde volgens een beslissing van de procureur, binnen de 48 uur na een onderzoek over een misdrijf. Volgens de rechtbank handelde hij op eigen initiatief. Het vermeldde een tweet van de minister van Binnenlandse Zaken om dat te bewijzen: die sprak de dag van de uitzettingen zijn steun uit voor de operatie. Ook zouden de tenten er al meerdere weken hebben gestaan en was er geen dringende nood om in te grijpen. “Deze elementen weerleggen de hypothese van een strafbaar feit op het moment van de evacuatie“, aldus het hof. “De prefectuur had niet de vereiste toestemming om door te gaan met de evacuatie.” Bovendien overschreed Le Franc ook zijn prerogatieven door migranten van hun vrijheid te beroven, onder druk van de politie.

De klagers eisen 5.000 euro schadevergoeding voor elke benadeelde en 1.000 euro per vereniging. Tenzij de prefectuur in beroep gaat, moet een hoorzitting op 23 mei beslissen over deze schadevergoeding. Critici wijzen er op dat de overheid zichzelf met deze zaak aanvalt, via gesubsidieerde ngo’s. De prefect voert namelijk het beleid van de overheid uit. Bovendien laat de wetgeving veel ruimte voor interpretatie. Verkozen volksvertegenwoordigers raken daardoor in een onmogelijke situatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Franse prefect veroordeeld voor ontmanteling van migrantenkamp Calais”

  1. Dit kan Macron in het zicht van de verkiezingen missen als kiespijn.
    Het wordt tijd dat activistische rechters en NGO’s aan banden worden gelegd, Die NGO’s is het trouwens om geld te doen om hun misdadige praktijken in stand te kunnen houden.

  2. Lijkt mij een goed plan om elke rechter in spe een paar maanden stage te laten lopen bij de buurtpolitie, als tegenwicht voor de linkse indoctrinatie aan de universiteiten. De huidige generatie juristen bakt er niet altijd veel van.

Plaats een reactie

Delen