Tinne Van der Straeten (foto: Belga)

Uncategorized

Geen nieuwe gascentrale in Vilvoorde, wel in Seraing

Belga Press Agency

De gascentrale van Seraing zal die van Vilvoorde vervangen, om de bevoorradingszekerheid van België te verzekeren na de sluiting van vijf van de zeven kerncentrales in 2025. Dat was al langer het vermoeden en is woensdag bevestigd in het nieuwe veilingrapport van Elia.

De federale overheid capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) in het leven geroepen om na de kernuitstap te zorgen voor bevoorradingszekerheid. Het kwam erop neer dat er subsidies gaan naar capaciteit die de kernenergie moet vervangen. Daarvoor organiseerde netbeheerder Elia een veiling. De twee belangrijkste projecten die uit de bus kwamen, waren de gascentrales van Vilvoorde en Les Awirs, allebei van Engie.

Het project in Vilvoorde kreeg van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) geen vergunning, waardoor de volgende gascentrale uit de veiling in beeld kwam. Dat was die van Luminus in Seraing, al moest er formeel een re-run van de veiling plaatsvinden. De centrale in Seraing heeft al een vergunning op zak – wat door de federale regering als voorwaarde naar voren was geschoven – en de biedprijs bleef dezelfde als bij de veiling in oktober.

Ondanks verlenging Doel 4 en Tihange 3 toch gascentrales nodig

“Dit is opnieuw een belangrijke stap om de elektriciteitsbevoorrading van ons land veilig te stellen, investeringszekerheid voor bedrijven te garanderen en onze burgers en bedrijven betaalbare elektriciteit te leveren”, reageert minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). “Het investeringsmechanisme zorgt voor flexibiliteit en maakt zo de weg vrij voor 100 procent hernieuwbare energie.”

Ten tijde van de eerste veiling was de verwachting nog dat alle centrales in 2025 zouden sluiten. Maar door de stijging van de energieprijzen en daar bovenop nog de Russische oorlog in Oekraïne besliste de regering de centrales van Doel 4 en Tihange 3 nog langer open te houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

6 gedachten over “Geen nieuwe gascentrale in Vilvoorde, wel in Seraing”

  1. Betaalbare energie met Amerikaans schaliegas?of is t gas uit Qatar met een lobbyjobke bij the Qatar foundation en prime? of is t algerijns gas?… En maar liegen en maar liegen… Ik hoop dat Groen snel een politiek fosiel wordt, wat een pseudocratie is me dat.

  2. Aan Tinne haar gezicht te zien zijn de Walen niet van plan om veel gas te geven. Nog een pressiemiddel om geld uit onze zakken te halen. Wees echter gerust, onze onvervaarde Vlaamse politici zullen dat niet laten gebeuren.

  3. Nog even geduld, na de verkiezingen is het Vlaams Belang aan de macht en zullen de vervuilende gascentrales, volgens de russisch gesubsidieerde extreem linkse tinne hernieuwbare energie, en word zij stante pede verbannen naar ……rusland, daar waar alle idioten vertoeven, ze zal zich thuis voelen daar. 1 opmerking, gelieve de verkiezingen te vervroegen naar 1 mei 2022.

  4. Gascentrale van Seraing stoken met gas uit Rusland. De Groene idioterie gaat verder.
    Tussen 2013 en vandaag, dank zij het Groene Duitse beleid, zijn er in Duitsland 17 kerncentrales gesloten. Leve de bruinkool centrales, de steenkoolcentrales en het gas van Poetin.
    Eén gascentrale van 875 megawatt braakt jaarlijks minimaal 1.4 miljoen ton Co2 uit, 350 ton stikstofdioxide en 45 ton ammoniak. Wie maakt er zich nog zorgen over de “Global Warming”? Zeker onze Groene idioten niet. Konden we maar de gaskraan van Poetin dichtdraaien! Niet aan gedacht, hé !!!

Plaats een reactie

Delen