Gigantische brand op "enige Russische oliepijpleiding naar Europa" in Russische Bryansk

t.me/bryansk_official

Uncategorized

Gigantische brand bij “enige Russische oliepijpleiding naar Europa”

Carl Deconinck

Vannacht waren er enkele bijzonder grote branden in de Russische stad Bryansk, op zo’n honderd kilometer van de grens met Oekraïne. Een brand vond plaats in de olie depot van Transneft-Druzhba. De andere brand zou in een militaire basis hebben plaatsgevonden. De brand zou ook grote gevolgen op de Europese energievoorziening kunnen hebben.

Bryansk is een belangrijk Russisch militair en logistiek knooppunt in de oorlog tegen Oekraïne. Daarom vermoedt men dat Oekraïne de branden aangestoken heeft. De schade is in elk geval groot. Dat blijkt uit beelden op sociale media. Verschillende explosies zorgden voor een ware vlammenzee in de stad.

(Lees verder onder de tweet.)

Het Russische nieuwsagentschap Tass meldt dat olieopslagplaatsen in brand zijn gevlogen in het depot in Bryansk rond twee uur vannacht, Moskou-tijd. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Wel moesten er heel wat buurtbewoners het gebied ontruimen. Over de andere brand, in een militaire basis, werd minder informatie vrijgegeven. De eerste berichten werden later van het net gehaald.

Men denkt dat de brand het gevolg is van een Oekraïense raketaanval, maar dat is nog niet bevestigd. Ook bij een grote brand in het Russische Belgorod zweeg Oekraïne. Nochtans was het duidelijk te zien dat gevechtshelikopters hier een aanval hadden uitgevoerd. Toch is het een klap voor Rusland, want de stad is een militair en logistiek knooppunt. De kans bestaat echter dat het een ongeval was, al lijkt sabotage waarschijnlijker. Beelden van de tweede brand doen vermoeden dat daar geen raket bij betrokken was.

(Lees verder onder de tweets.)

Grote gevolgen

Het oliedepot in Druzhba was belangrijk voor het Russisch leger. Naar verluidt was het de basis van het hoofddirectoraat voor raketten en artillerie. Tot overmaat van ramp ontspoorde er ook een trein in de regio.

Het is tevens van de Druzhba-pijpleiding dat Russische olie naar Europa vloeit. Het grootste oliepijpleiding in de wereld. Olie gaat van hier naar Oekraïne, Wit-Rusland, Polen, Hongarije, Slovakije, Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland. De naam Druzhba betekent ‘vriendschap’. Ze wordt uitgebaat door het Russische bedrijf Transneft. Rusland gaf echter nog geen officiële communicatie over de mogelijke gevolgen van de brand. Volgens Russische televisie ging er bij de eerste brand 10.000 ton olie in vlammen op en bij de tweede, een kwartier later, 5.000 ton. De brand zou intussen wel onder controle zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Gigantische brand bij “enige Russische oliepijpleiding naar Europa””

  1. HHH, toch leuk als je een ander land kan binnenvallen, verkrachten, folteren, vermoorden, deporteren, brandschatten, kapotschieten. Leuk, zolang de aangevallene het spel volgens de regels speelt en zich alleen verdedigt!

    En maakt er zich niemand zorgen overe al die CO2 en het klimaat? NEE dat dient enkel om ons te fnuiken, van wat elders gebeurt trekken de klimaathysterici zich al altijd minder aan.

  2. Die olieboycot is dan ook meteen geregeld.
    Enige lange termijn oplossing is niet batterijen maar waterstof en brandstofcellen. En in de tussentijd de broeksriem aantrekken. Ipv 3 keer op vakantie, en Juli en Kerst en minstens 1 citytrip, maar 1 keer meer. Zware bezuinigingen dus.

  3. En zo lost het probleem van Europa dat de oorlog sponsort door middel van de aankoop van Russische olie zichzelf op! Voilà, geen import van Russische olie meer mogelijk in Europa. Zaak opgelost….

Plaats een reactie

Delen