Google Docs (bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Google Docs gaat woke: woorden als “huisvrouw” en “moederbord” niet inclusief genoeg

Redactie PAL

Er komt heel wat kritiek op het nieuwe taalbeleid van Google in haar Google Docs-dienst. Daar zullen woorden die niet inclusief genoeg zijn in het rood gemarkeerd worden, waarna Google alternatieven zal voorstellen. Critici hebben het over een “enge taalpolitie”.

De nieuwe tool die Google ontwikkeld heeft heet ‘assistive writing’ en zou binnenkort gelanceerd moeten worden. In essentie komt het erop neer dat wie een tekst schrijft binnen de dienst Google Docs vanaf nu taalsuggesties zal krijgen wanneer het systeem op zogenaamde “niet-inclusieve woorden” stoot. Hoewel het om een optioneel systeem gaat, zal het toch standaard worden aangeboden wanneer bedrijven Google Docs in hun zaak hebben geïntegreerd. Zo kunnen ze een bepaalde schijfstijl binnen hun bedrijf aanmoedigen.

Genderneutraal

Het systeem is er in de eerste plaats op gericht om genderneutraal taalgebruik te stimuleren. Zo zou het woord ‘bemand’ niet geschikt zijn om te zeggen dat ergens mensen aan boord zijn, maar zou voor het woord ‘geoccupeerd’ gekozen moeten worden. Daarnaast zullen ook woorden die naar raciale stereotypen verwijzen in het rood worden aangeduid. ‘Blacklist’ zou daarom vervangen moeten worden door ‘slechte lijst’.

Toch staat het systeem nog niet helemaal op punt. Zo zouden momenteel ook woorden als ‘huisvrouw’ en ‘moederbord’ momenteel door het systeem herkend worden als niet-inclusief. Het is niet duidelijk of dit de bedoeling is van Google, of louter te wijten is aan de overgevoeligheid van het systeem. Mogelijk wordt dit in de toekomst dus nog aangepast.

Taalpolitie

In een reactie laat Google weten dat het de bedoeling is om louter suggesties te geven. “Potentieel disciminatoir taalgebruik zal worden aangeduid en men zal suggesties krijgen over hoe men op een inclusievere manier kan schrijven”, klinkt het. “Ons systeem leert elke dag bij, al moeten we toegeven dat het misschien nooit in staat zal zijn om alle ongewenste woorden en vooroordelen eruit te halen.”

Niet iedereen is echter fan van een dergelijk systeem. Zo stelt Silkie Carlo, voorzitter van Big Brother Watch en een felle voorstander van strenge privacyregels, dat het vooral om een intrusief programma gaat. “Het gaat hier niet om een taalassistent, maar om taalpolitie”, aldus Carlo. “Deze soort technologie ondermijnt privacy, vrijheid van meningsuiting en steeds meer de vrijheid om te denken wat je wilt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Google Docs gaat woke: woorden als “huisvrouw” en “moederbord” niet inclusief genoeg”

  1. Best een alternatief voor Google zoeken. Taalpolitie en gedachtenpolitie liggen niet ver uit elkaar. Zolang ik Google nog gebruik verkies ik het gebruik van exclusieve woorden, in rode letters.
    Dit is de waanzinnige 21ste eeuw. Indien aan die woke-criminaliteit geen einde wordt gesteld zal de ondergang van de Rede spoediger een feit zijn dan de opwarming van de aarde.

  2. Google Docs gaat dan allerlei aanbevelingen doen waar de gebruiker niet in is geinteresseerd. Na te veel frustratie wordt de spellchecker uitgeschakeld. Google zou de gebruiker moeten bedienen, niet (be)sturen.

Plaats een reactie

Delen