Uncategorized

Groene inmenging bij energiewaakhond?

Wannes Neukermans

Het uitblijven van een nieuwe topman of -vrouw voor de energiewaakhond CREG zorgt voor onvrede binnen de federale regering. Open Vld-Kamerlid Christian Leysen vraagt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) haast te maken.

De federale energieregulator CREG speelt een cruciale rol in het toezicht op de energiemarkt, maar zit al sinds eind 2018 zonder directievoorzitter. Dat onder andere Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) er nog altijd geen nieuwe vacature voor heeft uitgeschreven, leidt dan ook tot wrevel in de meerderheid. De voorzitter van de Kamercommissie-Energie Christian Leysen (Open Vld) vraagt in een brief aan de minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter om hier snel werk van te maken.

De Tijd kon de brief inkijken. Leysen verwijst daarin naar de vrees bij meerdere Kamerleden dat de onafhankelijkheid van de regulator in het gedrang komt. Van der Straeten, die al meerdere keren vragen kreeg over het uitblijven van de benoeming, liet reeds in oktober in de Kamer weten dat ze het federale selectiebureau Selor opdracht had gegeven om de vacature uit te schrijven. Selor liet begin dit jaar nog weten dat ze de vacature nog niet had kunnen publiceren. Te grote werkdruk, volgens het bedrijf. Minister van Ambtenarenzaken De Sutter wordt aangemaand dat snel in orde te brengen.

Sabotage?

Binnen de meerderheid zijn er stemmen die beweren dat Van der Straeten de kwestie laat aanslepen om te vermijden dat de GREG in energiedossiers standpunten inneemt die al te sterk ingaan tegen haar beleid. Zo toonde de energiewaakhond zich in het verleden al een koele minnaar van het CRM-subsidiemechanisme, dat de regering wil gebruiken om nieuwe gascentrales te financieren. Onlangs waarschuwde de CREG nog in een nota, die al snel offline gehaald werd, dat er een of twee extra gascentrales in aanmerking dreigden te komen voor subsidies.

Het mandaat van de drie directieleden van de CREG, zelfs dat van interim-voorzitter Koen Locquet, liep in augustus 2019 af. Begin deze week vroeg een van hen, Andreas Tirez, om “zo snel mogelijk een einde te maken aan deze onzekere toestand”. In de brief, die mee werd doorgestuurd naar De Sutter, staat ook nog het volgende: “De al jarenlange onduidelijkheid voor de leden van het directiecomité van de CREG al dan niet te worden herbenoemd of te kunnen deelnemen aan een nieuwe selectieprocedure, kan op zijn minst de schijn wekken dat het directiecomité zou kunnen worden beïnvloed door de minister en bij uitbreiding de federale regering.”

Energie-expert Bert Wollants (N-VA) reageerde op het uitblijven van een nieuwe topman -of -vrouw bij de energiewaakhond:

https://redactie.palnws.be/2022/04/wollants-n-va-over-creg-topman-ofwel-bewuste-sabotage-ofwel-onmacht-van-federale-regering/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Groene inmenging bij energiewaakhond?”

  1. Wa&nner gaan ze groene zooitje uit de regering smijten? Waarschijnlijk nooit want dan is Alexandre zijn job als eerste minister kwijt en daar gaat het om en niets anders. Ondertussen 4 miljard extra gat in het budget. En wij maar betalen voor de weddes van deze onbekwame en in sommige gevallen zelfs niet verkozen polotici.

Plaats een reactie

Delen