Harvard geeft 100 miljoen dollar aan studie rond slavernijverleden

Illustratiebeeld. Shutterstock

Cultuuroorlog

Harvard geeft 100 miljoen dollar aan studie rond slavernijverleden

Redactie PAL

De bekende Amerikaanse Universiteit van Harvard maakt 100 miljoen dollar vrij om het eigen verleden, en in het bijzonder de band met slavernij, te onderzoeken. Het geld wordt ondergebracht in het zogenaamde ‘Legacy of Slavery Fund’.

Vandaag kondigde de Universiteit van Harvard aan dat ze een enorm bedrag zal vrijmaken om de banden die de instelling heeft met slavernij te onderzoeken en in de verf te zetten. Daarvoor wil de universiteit samenwerken met de afstammelingen van Afrikanen die als slaaf tewerk werden gesteld in Harvard, samen met hun gemeenschap. Naar eigen zeggen is de studie nodig omdat Harvard haar succes aan deze mensen te danken heeft. “Harvard heeft munt geslagen uit praktijken die immoreel waren”, aldus Lawrence Bacow, president van Harvard.

Harvard wordt daarmee de zoveelste universiteit die astronomische bedragen betaalt voor studies die het verleden moeten onderzoeken. Zo gingen bijvoorbeeld de universiteiten van Georgetown en Princeton hen al voor.

Suggesties

Naar aanleiding van de studie werd ook een rapport opgesteld waarin een aantal suggesties staan omtrent het te besteden bedrag van 100 miljoen dollar. Zo zou Harvard meer moeten doen om de studiekansen voor zwarte Amerikanen te verhogen. Dat zou zeker het geval moeten zijn in de Caraïben, waar heel wat slaven werden verhandeld en waar onderwijs momenteel nog ondermaats is.

Daarnaast zou men ook geld moeten geven aan monumenten om bepaalde slaven te eren en zou men sterkere banden moeten smeden met onderwijsinstellingen waar historisch gezien vooral zwarte Amerikanen schoolliepen. Ten slotte zou men ook relaties moeten onderhouden met de afstammelingen van slaven die op de campus van Harvard gewerkt hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Harvard geeft 100 miljoen dollar aan studie rond slavernijverleden”

  1. Veel geld om door een gestuurde studie het geweten van een hypocriete deugdelite te sussen. Met humor krijg je zo ‘n pocowokobende niet dood, gebruik van een dwangbuis is aangewezen.

Plaats een reactie

Delen