Finland plaatste Russen die mobilisatie ontlopen bij Oekraïense vrouwen en kinderen op de vlucht voor de oorlog: "absurd"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Hoofd Italiaanse ngo riskeert 18 jaar cel wegens ondersteunen van illegale immigratie

Carl Deconinck

Andrea Costa, de voorzitter van de Baobab Experience, een Italiaanse ngo die migratie naar Europa ondersteunt en faciliteert, hangt een zware straf boven het hoofd. De Italiaanse overheid beschuldigt hem ervan te hebben geholpen bij illegale immigratie.

De zaak is in handen van het agentschap tegen de georganiseerde misdaad. De ngo kreeg al veel tegenstand. Ze zouden werken in het voordeel van mensenhandelaars en dienst doen als taxi over zee voor illegalen. Costa zegt dat de Italiaanse overheid hem vervolgt wegens het verkopen van bustickets aan migranten die van Rome naar Genua wilden reizen. Daarvoor riskeert hij een straf van 6 tot 18 jaar.

Naast Costa staat er ook een andere activist terecht voor het inzamelen van geld voor migranten om naar Genua te reizen. Een derde persoon zou migranten geholpen hebben om naar Ventimiglia te reizen. Die stad is een bekend oversteekpunt voor illegalen om Frankrijk te bereiken. Vorig jaar waren er zware problemen in Ventimiglia: migranten raakten er onderling slaags. Er was sprake van sterk toegenomen criminaliteit, onderlinge etnische spanningen en alcoholmisbruik. De politie had er de handen vol. In november vond er nog een brutale moord plaats. Een Afrikaanse migrant stierf nadat hij meerdere messteken had gekregen. De dader was vermoedelijk een andere migrant.

Financiële winst

De advocaat van de ngo zegt dat ze verdacht wordt van financieel gewin bij de ondersteuning van migranten. Hij beweert dat de Italiaanse overheid de bal helemaal misslaat. Volgens de advocaat is de ngo net de grootste vijand van mensensmokkelaars. Hij zegt dat de onderzoekers niet kunnen bewijzen dat Costa zich verrijkt zou hebben. De bankrekening van Costa zou zelfs 15 euro in het rood staan. Zijn ngo steunt hem volledig. Ze liet optekenen: “Als Andrea schuldig is, zijn we allemaal schuldig.”

Italië blijft een belangrijk toegangspunt tot Europa voor migratiestromen vanuit Noord-Afrika. Ngo’s helpen migranten om de oversteek maken. Volgens velen helpen ze op die manier mensensmokkelaars en moedigen ze mensen aan om illegaal Europa binnen te komen. Daardoor nemen mensen heel wat risico’s en zouden de ngo’s ook een morele verantwoordelijkheid dragen voor de vele bootvluchtelingen die sterven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Hoofd Italiaanse ngo riskeert 18 jaar cel wegens ondersteunen van illegale immigratie”

  1. De ellende is begonnen met een uitspraak van het EHVRM, dat Europese lidstaten verplichtte om onverantwoordelijken te gaan ophalen aan de Libische kust, die hun leven en dat van hun vrouwen en kinderen op het spel zetten, door in gammele bootjes te klauteren en dan kapseisden. Het gevolg: Enkele tienduizenden verdrinkingsdoden, een lucratieve mensenhandel en NGO’s die de onverantwoordelijken en hun onfortuinlijke gezinsleden gaan oppikken en dan aan land droppen. Daarna is het aan degenen die niets te vertellen hebben om de lasten te ondergaan van opvang, (moeilijke) integratie, onveiligheid, culturele incompatibiliteit en om er bovenop nog de verwijten van xenofobie en racisme te krijgen.

Plaats een reactie

Delen