De burgemeester van Boetsja spreekt van meer dan 300 doden. Foto: Twitter

De burgemeester van Boetsja spreekt van meer dan 300 doden. Foto: Twitter

Uncategorized

Gruwelijkheden in Boetsja: zeker 300 doden

Van de redactie

De hele regio rond Kiev is terug in handen van de Oekraïners maar dat gebeurde niet zonder slag of stoot zo blijkt uit beelden die rondgaan op sociale media. Honderden lichamen van burgers liggen op straat. De slachtoffers dragen geen uniform, maar houden een boodschappentas vast of liggen naast een fiets. De burgemeester van Boetsja spreekt van meer dan 300 doden.

Nu de Russische troepen Kiev en zijn voorsteden verlaten, wordt pas echt duidelijk hoe groot de ravage is. De persagentschappen AFP en Reuters en de Britse openbare omroep BBC zijn doorgedrongen in Boetjsa, een stad ten noordwesten van Kiev waar zwaar gevochten is. De journalisten hebben er schokkende foto’s en beelden gemaakt van de vernieling en van gedode burgers op straat.

Burgemeester Anatoliy Fedoruk van Boetsja zegt dat er in totaal meer dan 300 inwoners om het leven zijn gebracht. Bij meerdere mensen zijn de handen op hun rug gebonden. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn ze geëxecuteerd vlak voor de Russen vertrokken.

Veel slachtoffers zijn begraven in massagraven, omdat het niet veilig genoeg was om iedereen een aparte begrafenis te geven. De reguliere begraafplaatsen van de stad zijn namelijk nog binnen schietbereik van de Russische bezetters waardoor het te gevaarlijk is om de doden daar te begraven.

Britten geschokt

Onder meer de Britse regering reageert geschokt op de berichten. “Weerzinwekkend”, schrijft Liz Truss, minister van Buitenlandse Zaken, op Twitter. Truss laat weten dat het Verenigd Koninkrijk samen met andere landen en organisaties bewijs van mogelijke oorlogsmisdaden zal verzamelen, zodat dat gebruikt kan worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. “De verantwoordelijken zullen verantwoording moeten afleggen”, schrijft ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




20 gedachten over “Gruwelijkheden in Boetsja: zeker 300 doden”

  1. Volgens onze Werner, specialist ter zake, moeten we dit met een ‘zak zout nemen’.
    Wat zou ik hem graag de graven laten graven zoals men met Duitsers deed na ontdekking kampen.

  2. De schande voorbij: dit MOET gestopt worden. Ik vraag me af waarom het laffe “westen” en de cowboys uit de US dit zomaar laten gebeuren. ONBEGRIJPELIJK én onverantwoord!

  3. De wraak van Poetin op de rebellerende Oekraïners. Poetins raadgever, ook zijn fluisteraar en brein genoemd, Kremlin-ideoloog Aleksandr DOEGIN, is sinds jaren propagandist van de annexatie van Oekraïne, Georgië en andere voormalige Sovjetrepublieken. Hij riep in 2014 de pro-Russische separatisten van de twee door Rusland bezette Donbasenclaves Donetsk en Loehansk op zo veel mogelijk Oekraïners te doden. Doegins raad is bij Poetin blijkbaar niet in dovemansoren gevallen. Aleksandr Doegin is een idool in rechts-radikale kringen in het Westen, vooral in kringen van Nieuw Rechts (‘La Nouvelle Droite’), van Alain de Benoist. Ook Poetinfan Thierry Baudet, de voorzitter van de Nederlandse partij Forum voor Democratie, heeft goede banden met Aleksandr Doegin. Thierry Baudet noemde Poetin een week voor de Russische invasie van Oekraïne nog “een prachtvent”.

  4. Een zekere Hugo haalde hier bij het artikel over mishandelde Russische krijgsgevangenen die in hun been geschoten waren de Conventie van Genève aan. Het is duidelijk dat de Russische soldaten zelf lak hebben aan die Conventie van Genève. Ze schieten mensen, gewone burgers, niet in hun been, ze maken ze koelbloedig af. Ze verkrachten vrouwen. Als slechte verliezers vieren ze zich bot op onschuldige mensen. Ik zie niet in waarom de Oekraïners dan wel de Conventie van Genève zou moeten handhaven. Ik zou zeggen aan de Oekraïners, geen genade voor dat Russisch crapuul!

  5. Gaan ze rechtszaken beginnen? Dat is olie op het vuur gooien.De echte oorlog moet nog maar beginnen.De russen zitten niet zo ver van Kiev zoals blijkt uit bepaalde bronnen.Er wordt veel fakenews verspreidt.

  6. Vreselijk, maar eerst werd er toch luid geroepen dat heel de bevolking meevocht. Er waren beelden van burgers die molotovcocktails maakten en daarmee een Russische tank in brand staken. Het is een conventionele en een guerrilla-oorlog terzelfdertijd.

  7. In Rusland is de onverschilligheid tov mensenlevens groter dan in het Westen, dat is al langer zo, het heeft met de kou en de landinwaartsheid te maken, in een half uur vries je dood, water brengt leven. De voorouders van die elektronica-joden die op elk moment van de dag weten wat je denkt en waar je bent geweest hebben ook eerst in Rusland gewoond en zijn daarna wijselijk naar de VS getrokken. In zuiderse gebieden zoals Afrika of Mexico zijn de slachtingen even groot, maar dat is wegens de overbevolking, . Demografisch gezien had er in Europa geen oorlog hoeven uit te breken, gezien de verouderende bevolking.

  8. Een video van de dag voordien genomen , toont geen enkel lijk en de inwoners zien er vrij normaal uit. Dit lijkt eerder de zoveelste in scene gezette provocatie door de VS en hun trawanten.

Plaats een reactie

Delen