(Belga)

(Belga)

Uncategorized

IS roept aanhangers op om opnieuw aanslagen te plegen in Europa

Belga Press Agency

Het terreurnetwerk Islamitische Staat (IS) heeft zondag gezegd dat het zijn vorige leider, die in februari om het leven kwam, zou “wreken” en riep zijn aanhangers in één adem op van de oorlog in Oekraïne gebruik te maken om weer aanslagen in Europa te plegen.

Op 3 februari maakte de Amerikaanse president Joe Biden de dood bekend van de voormalige leider van IS, Aboe Ibrahim al-Hashimi al-Qoeraishi. De man blies zichzelf op tijdens een operatie van de speciale strijdkrachten van de VS in het noordwesten van Syrië, een regio die onder controle staat van de jihadisten. Zijn dood werd, samen met die van de voormalige woordvoerder van de groepering, op 10 maart door de terreurorganisatie bevestigd.

De huidige woordvoerder van IS kondigde in een audioboodschap op Telegram zondag een wraakcampagne aan. Het netwerk riep zijn volgelingen ook op om de aanvallen in Europa te hervatten door gebruik te maken van de “kruisvaardersoorlog”, in een verwijzing naar de Russische invasie in Oekraïne.

Aboe Hassan al-Hashimi al-Qoeraishi, de nieuwe leider van de radicale soennitische organisatie – en de derde van de groep sinds haar oprichting – heeft tot dusver weinig indruk gemaakt. Na een bliksemsnelle opkomst in 2014 in Irak en buurland Syrië en de verovering van uitgestrekte gebieden, zag IS het zelfverklaarde kalifaat afbrokkelen door opeenvolgende offensieven in deze twee landen, in respectievelijk 2017 en 2019. 

Maar Islamitische Staat is wel degelijk nog altijd aanwezig in Irak en Syrië. Volgens een vorig jaar gepubliceerd VN-rapport zou de jihadistische organisatie in beide landen over “in totaal 10.000 actieve strijders” beschikken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “IS roept aanhangers op om opnieuw aanslagen te plegen in Europa”

  1. De Amerikanen doden de IS kopman en Europa mag het uitzweten!Nu zijn onze onverkozen Europese leiders zoete broodjes aan het bakken met een comedian.Hetgeen ze nu aan het zaaien zijn zou wel eens een oogst kunnen worden die erg tegenvalt.Aan de overkant van de plas groeien de dollars aan de bomen van de wapenfabrieken en rinkelt de jackpot zoals in Las Vegas vanwege de (schalie)gas- en olieleveringen aan Europa.Toen Trump Europa erop wees dat de afhankelijkheid van Rusland voor onze energie ons in de problemen ging brengen werd dit onder de mat geveegd en stonden de Europese politieke correcten op hun achterste poten!Men hielt ons voor dat Trump er enkel op uit was om de plaats van Rusland in te nemen.Nu dat Biden langs de kassa passeert blijft het oorverdovend stil te Brussel.De MSM,Vrt en VTM geven ook niet thuis.

  2. Hebben de aliens van pocowoko nu nog niet genoeg van het opengrenzenbeleid van de EU? Gaan wij de fanatici van de godsdienst van de Wrede nog langer pamperen, koesteren en onderhouden?
    Is het bestrijden van terrorisme, daar de nationale politie en strijdkrachten niet in staat zijn (of mogen zijn) orde op zaken te stellen, geen taak voor de NAVO? Want wat is het blinde terrorisme anders dan een daad van oorlog?
    Nu ja, het is door geen land dat het Westen wordt aangevallen, maar door een vijandige religie en de gevolgen zijn niet minder verschrikkelijk.
    De terroristische aanvallen komen schijnbaar van binnen de landsgrenzen maar het is duidelijk van waar de bevelen ertoe komen.

Plaats een reactie

Delen