Vlaams minister-president Jan Jambon. Photo News

Vlaams minister-president Jan Jambon. Photo News

Uncategorized

Jambon op werkbezoek in Zuid-Afrika

Belga Press Agency

Vlaams minister-president Jan Jambon vertrekt vandaag voor een werkbezoek van een week naar Zuid-Afrika. Op het programma staan zowel politieke, economische als culturele contacten.

Jambon is niet de eerste Vlaamse regeringsleider die naar Zuid-Afrika trekt. Integendeel, sinds het einde van de apartheid deden zowat al zijn voorgangers hem dat al voor. De banden tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika zijn dan ook goed. Er is de historische en culturele link met de Lage Landen, en heel wat Vlamingen vinden er vlot de weg naar toe: met 8.000 Belgen die er wonen, is het na de VS en Canada de belangrijkste emigratiebestemming voor landgenoten buiten Europa. Ook heel wat Vlaamse bedrijven doen zaken met Zuid-Afrika.

Toch kunnen die banden een goede smeerbeurt gebruiken. In het Vlaamse regeerakkoord is opgenomen dat Zuid-Afrika niet langer wordt beschouwd als een land waarmee aan ontwikkelingssamenwerking wordt gedaan, maar dat de samenwerking zal focussen op economische, culturele en politieke relaties. Dat zorgde blijkbaar voor wat ruis op de lijn met Pretoria. Ongetwijfeld zal die heroriëntatie van het beleid op tafel komen bij politieke contacten die Jambon volgende week heeft. 

Jambon doet Pretoria, Johannesburg en Kaapstad aan. Behalve politieke contacten staan er ook academische en culturele ontmoetingen op de agenda. En er is een belangrijk economisch luik aan de zending. Heel wat Vlaamse bedrijven hebben er activiteiten – onder meer de Oost-Vlaamse koekjesfabrikant Lotus heeft er een fabriek voor gezonde snacks – en er zijn nauwe banden tussen de Vlaamse havens en die in Zuid-Afrika.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

12 gedachten over “Jambon op werkbezoek in Zuid-Afrika”

  1. Dat alvorens hij met geld gaat smijten men de Plaatsmoorde op de blanke boeren maar even aankaart.De huidige leiders,die door corruptie en nepotisme in weelde leven,minimaliseren dit alles.Dit land glijdt langzaam maar zeker naar de afgrond en de Chinezen hebben er ook een voet tussen de deur!

  2. Werkbezoek Oh my god .Wat een luxe .Meneer Hesp met limousine en chauffeur nu nog met gecharterde jet op de belastingbetaler zijn kosten .En wat gaat hij er doen NIETS de dictators handjes schudden en veel wind maken .Wat een verkwisting van slappe jan

Plaats een reactie

Delen