Bron: Shutterstock

Uncategorized

Katholiek Onderwijs Vlaanderen: “Onderwijsmiddelen dienen niet voor opvang”

Belga Press Agency

Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt meer middelen om buitenschoolse opvang te organiseren. Momenteel krijgen scholen hier geen financiering voor, waardoor middelen bestemd voor het onderwijs ingezet worden bij de organisatie van opvang. Dat gaat volgens de onderwijskoepel ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.

Uit een bevraging van Katholiek Onderwijs Vlaanderen bij 567 Vlaamse basisscholen blijkt dat de meeste scholen hun buitenschoolse opvang financieren met onderwijsmiddelen. Ook aan middagopvang spenderen bijna alle basisscholen onderwijsgeld. Scholen vragen vaak wel een vergoeding voor de opvang van hun kind, maar dat dekt slechts een deel van de kosten. De rest wordt door onderwijsmiddelen opgevangen. Hierdoor blijft er voor de scholen minder geld over om te investeren in klaslokalen, handboeken en andere schoolbenodigdheden.

Vraag naar structurele financiering

“Het organiseren van voorschoolse opvang, middagtoezicht en naschoolse opvang behoort eigenlijk niet tot de opdracht van de leerkracht en de school, en dus krijgen scholen enkel beperkte middelen voor middagtoezicht. Niettemin verwachten ouders terecht dat de school kan voorzien in toezicht voor en na de school, en scholen willen ook zelf tegemoetkomen aan de verwachtingen van werkende ouders.”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

“Scholen willen ouders daarin bijstaan, maar moeten daarvoor te vaak middelen voor hun onderwijstaak weghalen”, aldus Boeve. “Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. We vragen daarom een structurele financiering voor dat soort opvang.”

Het toekennen van middelen voor buitenschoolse opvang is een gedeelde verantwoordelijkheid van de ministeries Onderwijs en Welzijn. Katholiek Onderwijs Vlaanderen verwacht dat de departementen samen werken aan een oplossing. Daarnaast vragen ze de overheid ook o middelen te voorzien voor de rekrutering van kwaliteitsvol opvangpersoneel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

Plaats een reactie

Delen