Oekraïne haalt standbeeld van vriendschap met Rusland neer

shutterstock

Uncategorized

Kiev haalt standbeeld van vriendschap met Rusland neer

Carl Deconinck

Een standbeeld uit de Sovjetperiode in het centrum van Kiev is neergehaald door het stadsbestuur. De burgemeester van de stad, Vitali Klitschko, beval de verwijdering.

Het bronzen standbeeld was acht meter hoog en toonde een Oekraïense en een Russische arbeider die samen een sovjetsymbool van vriendschap in de lucht hielden. Het was een symbolisch geschenk uit de Sovjet-Unie na de hereniging van Oekraïne met Rusland. Maar van die vriendschap is nu helemaal geen sprake meer.

Burgemeester Vitali Klitschko gaf aan dat de beslissing voor de hand lag. “We zien nu wat die vriendschap betekent: de vernieling van Oekraïense steden en het doden van tienduizenden vreedzame mensen.” Volgens Klitschko is er geen sprake meer van vriendschap tussen beide landen. “Rusland vernietigde het leven van miljoenen Oekraïners en vernietigde de vrede in Europa.

Serhiy Myrhorodsky, ontwerper van het standbeeld, zei dat er geen plaats meer voor was in Kiev. “Rusland is onze ergste vijand geworden.” Er is wel nog een grote boog in titanium. Die is 50 meter hoog en werd gebouwd in 1982, naar aanleiding van de 60e verjaardag van de Sovjet-Unie. Na de annexatie van de Krim in 2014 kreeg het al een barst op geverfd, om de breuk tussen beide landen te symboliseren. Kiev wil het nu een nieuwe naam geven, de Boog van de Vrijheid van het Oekraïense Volk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Kiev haalt standbeeld van vriendschap met Rusland neer”

  1. Vriendschap? In Oekraïne worden neonazi organisaties en extreemrechts gekoesterd als patriotten en zelfs bewapend door president Zelenski. Vaststaat dat leiders van de agressief nationalistische en xenofobe Oekraïense partij Svoboda en de neonazi’s van de beweging Pravy Sektor met hun gemaskerde aanhangers in de frontlinie stonden van de revolutie in Kiev (sic). Op het Maidanplein vertoonden extreemrechtse leiders zich in gezelschap van ene Guy Verhofstadt, de toenmalige president van de Europese Commissie en notoir geradicaliseerde Belgische neo-liberaal en de Nederlandse liberale (VVD) Europarlementariër, Hans Van Baalen. In Oekraïne geen cordon sanitaire voor de EU liberalen. Voor wie interesse heeft leest meer hierover in het boek:”Poetin, straatvechter ondermijnt wereldorde” door Wierd Duk (vijfde druk 2022). De auteur is historicus en voormalig Ruslandcorrespondent bij de krant De Telegraaf. Rare gasten de vrienden van Zelenski. Tip voor Bart De Wever: somtijds is het verstandig eens in eigen spiegel te kijken vooraleer de splinter in het oog van uw politieke concurrente (VB) te bekritiseren.

Plaats een reactie

Delen