Open Vld's Egbert Lachaert pictured during a plenary session of the Chamber at the Federal Parliament in Brussels, Thursday 17 February 2022. BELGA PHOTO ERIC LALMAND

Binnenland politiek

Lachaert wil dat federaal niveau meer macht krijgt bij crisissen en conflicten

Wannes Neukermans

In een opiniestuk op de website van Open Vld pleit voorzitter Egbert Lachaert ervoor om bij een volgende staatshervorming terug meer macht te geven aan het federale niveau van België. Het land splitsen noemt hij “de natte droom van de separatisten van N-VA en Vlaams Belang”. Wel geeft hij aan ook niet volledig terug te willen naar de unitaire staat, maar “taboes zoals een herfederalisering van sommige bevoegdheden moeten sneuvelen”.

“Het federale niveau moet knopen kunnen doorhakken als het vastloopt in dossiers van nationaal belang, in crisissen of wanneer ons land standpunt moet innemen op het Europese of internationale toneel”, aldus Lachaert. Hij wijst op de versnipperde bevoegdheden en geeft de negen ministers van Volksgezondheid aan als voorbeeld. In bijvoorbeeld de coronacrisis “moet het federale snel het laken naar zich toe kunnen trekken om kort op te bal te spelen”, vindt Lachaert.

In zijn opiniestuk lijkt de Open Vld-voorzitter dus te pleiten voor een grotere macht op het federale, Belgische niveau. Zo wil hij dat het federale niveau de eindbeslissing kan nemen wanneer er conflictsituaties ontstaan tussen deelstaten en/of de federale overheid. Misschien doelt hij hiermee op de strijd tussen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Demir weigerde in het verleden enkele vergunningen voor gascentrales, wat leidde tot onrust over het energiebeleid van België.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “Lachaert wil dat federaal niveau meer macht krijgt bij crisissen en conflicten”

  1. Wie luistert nu nog naar deze blauwe verrader? Vissen in Vlaams-nationalistische vijver zit er voor O-V(?)LD uiteraard niet in en de t7 zie ik zich evenmin in dichte drommen bij zijn gelederen voegen. Resten dus de linkse partijen Vooruit, Groen en zeker niet te vergeten de belgicisten van PVDA.

  2. Dat is altijd al het enige geweest wat VLD wil, meer macht! Als het aan dictator Van Quikenborne zou liggen moesten we elke dag aan hem vragen of we koffie mogen drinken…

  3. Gaan dan ook een Vlaamse en een Waalse stem even zwaar wegen ? En die 9 ministers van volksgezondheid daar is er wel maar 1 van Vlaanderen bij, de rest komt van god mag weten waar. Trouwens wie gaat beslissen wat een crisis of een conflict is? Zijzelf?

  4. is dat dezelfde man die claimde dat je een lijk niet kan reanimeren? Die de kerncentrales al dicht zag om Groen te plezieren? Die nieuwe belastingen oplegde aan iedereen, bevriende rechters inspande om huiszoekingen te doen bij nieuws brengers? Die de Croo een troon geeft in Europa?

  5. Het land splitsen .Het zal wel vanzelf splitsen als overal het geld op is .Door hun jarenlang zakkenvullend falend beleid .Het Vlaams volk houd het land recht voor zolang daar nog geld is .Macht dat is het motto van VLD PVV pest voor Vlaanderen

Plaats een reactie

Delen