Le Pen rukt op in de peilingen en staat bijna op gelijke hoogte met Macron

Marine Le Pen. Shutterstock

Uncategorized

Le Pen rukt op in de peilingen en staat bijna op gelijke hoogte met Macron

Carl Deconinck

Komende zondag trekt Frankrijk naar de stembus om een nieuwe president te verkiezen. In de meest recente peiling van Harris Interactive maakt Marine Le Pen een grote sprong voorwaarts en komt ze bijna op gelijke hoogte met huidig president Emmanuel Macron.

De laatste peiling uit Frankrijk is bijzonder goed nieuws voor de kandidate van Rassemblement National. Le Pen heeft met Eric Zemmour een te duchten tegenstander ter rechterzijde, maar lijkt die strijd overtuigend te winnen. Omgekeerd krijgt huidig president Macron een tik, al staat hij nog steeds aan de leiding.

26,5 procent van de Fransen geeft aan voor Macron te zullen stemmen in de eerste ronde. Voor Le Pen is dat 23 procent. Maar de presidentsverkiezingen worden beslist in de tweede ronde, waarin slechts twee overblijvende kandidaten het tegen elkaar opnemen. Daarin haalt Macron nu maar 51,5 procent, terwijl Le Pen is gestegen tot 48,5 procent. Zo’n klein verschil is nieuw en verrassend. In het verleden verenigden de tegenstemmers zich tégen het Front National, maar daar lijkt nu weinig sprake van.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Le Pen rukt op in de peilingen en staat bijna op gelijke hoogte met Macron”

Plaats een reactie

Delen