Linkse vakbonden en volksvertegenwoordigers eisen onmiddellijke vrijlating van extreemlinkse activisten die studenten hebben aangevallen

Screenshot Twitter @droiteuniv

Uncategorized

Franse linkerzijde eist onmiddellijke vrijlating van activisten die studenten aanvielen

Carl Deconinck

In de nacht van 19 april zijn enkele uiterst linkse jongeren zeer gewelddadig tekeer gegaan tegen Franse studenten van Les Républicains. De centrumrechtse jongeren kregen stevige klappen te verwerken. De politie pakte 4 geweldenaren op. Linkse politici en vakbonden eisen nu echter hun onmiddellijke vrijlating.

In de week voor de Franse presidentsverkiezingen waren ook de politieke jongerenafdelingen erg actief. Dat was eveneens het geval bij Les Républicains. Hun studentenafdeling, de ’Union nationale Inter Universitaire’ (UNI) en enkele militanten waren in de nacht van 19 op 20 april nog op stap in Grenoble. Dat was niet naar de zin van enkele ultralinkse activisten. De jongeren die de centrumrechtse Valérie Pécresse steunden werden fysiek aangevallen. Een jonge vrouw, Hanane Mansouri, hield er zelfs een bebloede lip aan over. Mansouri vertelde dat ze in het verleden al meerdere keren bedreigd werd.

Afschuw

De procureur nam dit geweld ernstig en schreef vier dagvaardingen uit. De procureur spreekt van opzettelijk geweld in groepsverband gevolgd door een arbeidsongeschiktheid van acht dagen. De beklaagden riskeren drie jaar cel en een boete van 45.000 euro. Heel wat politici spraken hun afschuw uit voor het geweld. Linkse politici en vakbonden klinken echter anders. Zij spreken hun afschuw uit over het streng optreden van de overheid op het geweld. Ze betoogden zelfs voor het politiebureau.

Vakbonden hebben het over “de politieke instrumentalisering van deze zaak ” en die is volgens hen “gericht op het criminaliseren van een jeugd die dagelijks mobiliseert tegen racisme in het licht van de herhaalde methoden en provocaties van ultrarechtse ACTIVISTEN van de UNI”. Philippe Poutou, leider van de Nieuwe Antikapitalistische Partij (NPA) en voormalig presidentskandidaat riep op tot onmiddellijke vrijlating van de vier. Guillaume Gontard, senator van Isère en voorzitter van de groenen schreef een brief naar de procureur. Daarin spreekt hij zijn zorgen uit over de inzet van de vele politiemiddelen en de snelheid waarmee het gerecht optrad. Volgens hem verstoorden de UNI-jongeren ook linkse activiteiten.

https://twitter.com/clementchappet/status/1518969630555258888?s=20&t=5L8532spWrnNxxNltb5KSg

“Gangreen van antifa”

Bij Les Républicains zijn ze niet te spreken over die houding van links. Clément Chappat, LR-kandidaat bij de volgende parlementsverkiezingen, reageerde fel. Hij werd zelf een tijd geleden ook aangevallen door extreemlinkse activisten. Volgens hem sluit de groene senator, Gontard, zich aan bij “het gangreen van antifa, die enkel geweld kent.

Alain Carignon, gemeenteraadslid van Les Républicains in Grenoble, roept op zijn beurt op “om een einde te maken aan de ondraaglijke provocaties van extreemlinks.” Hij stelt ook vast dat de linkse meerderheid in de gemeenteraad oorverdovend stil is over de zaak. Hij zegt dat hij “nooit zal accepteren dat dit politieke geweld wordt geïnstitutionaliseerd door de gemeente en de organisaties die de daders van deze ontoelaatbare daden ondersteunen.

Extreemlinks toonde zich wel nog vaker gewelddadig tegen andersdenkenden. Ook mensen die Eric Zemmour steunden kregen er stevig van langs. Zo gebeurde er een gelijkaardig incident in Metz.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Franse linkerzijde eist onmiddellijke vrijlating van activisten die studenten aanvielen”

  1. Geweld van links is gerechtvaardigd of minder erg, want voor de goede zaak, zo wordt dit gepercipieerd door alle media, die per definitie links zijn. Je kan er niet om heen, links is veel gewelddadiger en dictatorialer dan rechts. Dit ga je in de MSM niet te weten komen.

Plaats een reactie

Delen