Litouwse president Gitanas Nauseda. Shutterstock

Litouwse president Gitanas Nauseda. Shutterstock

Uncategorized

Litouwen eerste EU-land dat gaskraan uit Rusland helemaal dichtdraait

Van de redactie

Litouwen heeft de toelevering van gas uit Rusland volledig stopgezet. Het land is niet langer afhankelijk van energie uit het buurland, meldt president Gitanas Nauseda op Twitter. Volgens het Litouwse ministerie van Energiezaken werkt het gastransmissiesysteem sinds begin april zonder de invoer van Russisch gas, waardoor Litouwen het eerste EU-land is dat niet langer Russisch gas importeert.

Nauseda spoort de overige Europese landen aan om hetzelfde te doen. “Jaren geleden heeft mijn land beslissingen genomen die ons vandaag in staat stellen om zonder pijn de energiebanden met de agressor te verbreken. Als wij het kunnen, kan de rest van Europa het ook!”

Houding is veranderd

Door de oorlog in Oekraïne is de houding van Europa tegenover Rusland volgens Nauseda drastisch aan het veranderen. “Sommige EU-landen hebben tijd nodig om hun energiebanden met Rusland te verbreken. Ik ben er zeker van dat we er wel komen. Zelfs als de oorlog voorbij is, kunnen we niet weer overgaan tot de orde van de dag.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Litouwen eerste EU-land dat gaskraan uit Rusland helemaal dichtdraait”

  1. In Litouwen hebben ze bossen in overvloed om op te stoken. Nu dromen onze politiekers om Europa onafhankelijk te maken van Russisch gas en olie, maar dat is en zal een droom blijven…. Maar ja, de gas gaan we in Qatar halen waar miljoenen arbeidsmigranten worden uitgebuit als slaven. Heel Europa zit vol met vetbetaalde politieke klootzakken en hypocrieten. Als wij een leefloon en alle sociale voorzieningen kunnen betalen aan de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne moet die pipo uit Litouwen dat toch ook kunnen evenals de rest van Europa.

Plaats een reactie

Delen