Loekasjenko legt de schuld voor de gruwel in Boetsja bij de Britten

Shutterstock

Uncategorized

Loekasjenko legt de schuld voor de gruwel in Boetsja bij de Britten

Carl Deconinck

De Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko kwam vandaag met een aparte verklaring voor de horror van Boetsja. De honderden burgerdoden zijn volgens hem niet het gevolg van misdaden van het Russische leger, maar van een “Britse speciale operatie.” Hij gaf geen enkel bewijs voor zijn beweringen.

Toen het Russisch leger zich terugtrok uit de regio van Kiev, bleken er veel burgerdoden te zijn gevallen en ontdekte men verschillende massagraven. Getuigen spraken ook van allerlei oorlogsmisdaden tegen de weerloze burgerbevolking. Deze getuigenissen waren allemaal consistent en werden bevestigd door onder meer satellietbeelden en onderschepte communicatie vanuit het Russisch leger.

Het Russisch kamp ontkent echter alles. Tot nu toe spraken ze van vervalsingen en provocaties die bedoeld waren om de Russen te schaden. De misdaden zouden in scène zijn gezet en/of het werk zijn van “de Oekraïense nazi’s“. Vandaag kwam Loekasjenko echter met een nieuwe verklaring op de proppen. Hij keek niet meer naar Oekraïne, maar wees met een beschuldigende vinger naar Groot-Brittannië. Dat deed hij in een persconferentie in de Russische stad Vladivostok. Loekasjenko was samen met de Russische president Poetin op bezoek in een ruimtevaartcentrum.

FSB

Loekasjenko sprak van “een psychologische speciale operatie.” Zonder echter enig bewijs aan te brengen. Wel gaf hij aan dat de Russische geheime diensten, de FSB, het bewijs voor de beschuldigingen hadden. “Als je adressen, wachtwoorden, autonummers, en automerken wil waarmee ze Boetsja hebben bereikt en hoe ze het gedaan hebben, dan kan de Russische Federatie je van alle informatie voorzien. Indien niet, kunnen wij daarmee helpen.” Ook wist Loekasjenko te vertellen dat Rusland in feite aan het ergste is ontsnapt. Indien het land “zelfs een klein beetje langer had gewacht, een vernietigende slag tegen hen werd voorbereid. Dat was mogelijk, we hebben het vandaag duidelijk kunnen zien.” De Wit-Rus blijft vaag in zijn beweringen.

Vanuit Oekraïne horen we dan weer dat er vandaag 403 lijken zijn gevonden in en rond Boetsja. Dat is echter nog geen definitief cijfer.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Loekasjenko legt de schuld voor de gruwel in Boetsja bij de Britten”

  1. Hela. ben van lille in de kempen, wij zijn trots op onze bijnaam krawaten ons niet beledigen he, of we laten ONS leger superhelden op u los (5 wereldkampioenen 4de plaats op Olympische spelen en een Europese kampioene)(bijna vergeten groen trui)

Plaats een reactie

Delen