Franse president Emmanuel Macron. Shutterstock

Franse president Emmanuel Macron. Shutterstock

Uncategorized

Macron beklaagt zich late start presidentiële campagne

Carl Deconinck

De Franse President Emmanuel Macron vertelde vanochtend tegen het Franse RTL radio dat hij het zich beklaagt dat hij zijn verkiezingscampagne zo laat begonnen is. Hij ziet dat tegenkandidate Marine Le Pen fors komt opzetten in de peilingen, en dat baart hem zorgen.

Macron was deze ochtend te gast bij de Franse radiozender RTL Radio om te spreken over de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, die deze zondag plaatsvinden. Hij verdedigde er zijn verwezenlijkingen van de voorbije vijf jaar en reageerde op kritiek die hij kreeg. Zo zou hij een slechte relatie hebben met veel Fransen, iets wat hij nuanceert. In deze campagne heeft hij ook zijn rivalen ontweken en politieke debatten vermeden.

Op de vraag of de Franse president bang was om te verliezen, gaf hij aan zich goed te voelen met het oog op zondag, al wijzen de peilingen uit dat zijn patriottische rivale Marine Le Pen sterk komt opzetten. Macron gaf daarop toe dat hij zijn campagne laat was begonnen. Volgens hem een gevolg van de omstandigheden. Twee maanden geleden was er nog de coronapandemie, daarna brak de oorlog in Oekraïne uit die de nodige diplomatieke aandacht opeiste. Traditioneel beginnen uittredende presidenten al laat aan de campagne in Frankrijk, maar deze keer was het, noodgedwongen, nog later.

Macron beloofde om in de tweede ronde wel te debatteren, zoals het hoort in de republikeinse traditie. “Ik hou van de strijd, maar in de eerste ronde is het niet aan de uittredende president om met de andere kandidaten in debat te gaan.” Volgens Macron dienen zijn uitdagers hun project nu voor te stellen en aan de kiezer te presenteren. Daarna komt de confrontatie tussen zijn project en dat van zijn meest populaire uitdager.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen