PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

Magnette over debat Bouchez en Van Grieken: “Als MR niet snel gereageerd had, was er politiek probleem ontstaan”

Belga Press Agency

Zonder snelle reactie van de MR had het debat tussen voorzitter Georges-Louis Bouchez en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tot “een heus politiek probleem” geleid. Dat zei PS-voorzitter Paul Magnette in het programma ‘C’est pas tous les jours dimanche’ op de Franstalige zender RTL-TVi.

Bouchez zorgde deze week voor ophef in Franstalig België door in debat te gaan met Van Grieken in het VRT-programma ‘Terzake’. In het zuiden van het land is er immers een cordon médiatique rond extreemrechts. De MR bevestigde intussen dat de partij achter de bepalingen van deze gedragscode blijft staan. 

Magnette herhaalde vandaag dat het debat een schending van de gedragscode vormde. Met een mogelijke uitsluiting van de liberalen uit de regionale regeringen tot gevolg? “Zonder de snelle reactie van de MR had het debat een echt politiek probleem gesteld. We hadden er dan over moeten praten en lessen uit trekken.” 

“Stoor me aan provocaties”

Het neemt niet weg dat Magnette zich stoort aan “de provocaties, ontsporingen en aanvallen” van Bouchez. “Het is belangrijk dat een partner op alle vlakken correct is en de fundamentele engagementen respecteert. Het politieke klimaat is verslechterd en dat stelt een fundamenteel probleem.”

Magnette is wel blij dat de MR klare wijn heeft geschonken over het behoud van het cordon sanitaire. “Op zekere manier is Bouchez tot de orde geroepen door de MR. Hij heeft zich geëngageerd om niet meer met extreemrechts te discussiëren”, concludeerde hij.  

Michel: “Ik zou het niet doen”

Eerder in de uitzending had federaal staatssecretaris en MR-kopstuk Mathieu Michel geoordeeld dat Bouchez het cordon niet had gebroken. “Hij trok ten strijde tegen onaangename ideeën in Vlaanderen, een regio waar het cordon médiatique niet bestaat.” 

Volgens de regels van het Franstalige cordon is de locatie van het debat echter niet van tel. Michel verwees daarop naar de specifieke mediacontext in Vlaanderen en de aanwezigheid van het discours van extreemrechts op sociale media. Maar of hij zelf zou debatteren met de voorzitter van Vlaams Belang? “Persoonlijk zou ik dit niet gedaan hebben.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

7 gedachten over “Magnette over debat Bouchez en Van Grieken: “Als MR niet snel gereageerd had, was er politiek probleem ontstaan””

  1. Wat is dit nu weer vanwege Michel?: “Persoonlijk zou ik dit niet gedaan hebben”. Dit “persoonlijk” klinkt zo tweeslachtig dat het lijkt alsof de MR in twee kampen verdeeld is.

  2. Die RODE WAALSE ARROGANTIE is vragen om elke Vlaanse euro in te houden. Laat ze mekaar dan maar opvreten. Maar ik vrees dat de Conner het spel moet meespelen net zijn huisbaas.

  3. Doe zo voort. Hoe meer schutskring, hoe populairder ze worden. Dat alleen in dit apenland een cordon médiatique bestaat, bewijst al hoe ondemocratisch het is. Vrijheid van gedachten? Mon oeuil!

Plaats een reactie

Delen