Sammy Mahdi (Foto Belga)

Binnenland politiek

Mahdi wil actie met tentenkamp voor collectieve regularisatie verbieden

Wannes Neukermans

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) roept Molenbeeks burgemeester Moureaux (PS) op om een actie die pleit voor collectieve regularisatie te verbieden. Mensen zonder papieren hebben aan de Ninoofsepoort een tentenkamp neergezet. “Uiteraard heeft iedereen het recht om politieke actie te voeren, maar dit hoeft niet door mensen in een tentenkamp onder te brengen”, aldus Mahdi.

Mahdi is van oordeel dat het regularisatiebeleid correct en menselijk is. Toch voeren de ‘sans-papiers’ opnieuw actie. Nadat ze vorig jaar met een hongerstaking de Brusselse Begijnhofkerk bezetten, organiseren ze nu een tentenkamp aan de Ninoofsepoort in Molenbeek.

De actievoerders grijpen de Oekraïnecrisis aan om hun eigen collectieve regularisatie nogmaals op tafel te krijgen. Een oneerlijke vergelijking, aldus Mahdi: “De vergelijking die actievoerders maken tussen Oekraïners en mensen die hier onwettig verblijven uit veilige landen is bijzonder triest. Dat er een verschil is tussen een Oekraïner die vlucht voor bommen en mensen die uit een veilig land hier onwettig zijn en papieren eisen, lijkt me nogal vanzelfsprekend.”

Regels zijn duidelijk

De migratieregels zijn bovendien duidelijk genoeg volgens de staatssecretaris. “De migratieregels zijn duidelijk en het is vooral belangrijk dat deze nageleefd worden. Ook de procedure voor regularisatie is duidelijk. Ondertussen werken we verder aan snellere procedures en gecontroleerde migratie”, reageert hij. “Het uniek loket zorgt voor een snelle behandeling van aanvragen voor arbeidsmigratie. Buitenlandse studenten die hier studeren kunnen hier nu een jaar een job zoeken… Het beleid is niet tegen migratie, alleen moeten de regels wel nageleefd worden.”

Er bestaat een uitzonderingsprocedure waarbij mensen die niet via de legale migratiemanier zijn aangekomen toch nog een regularisatie krijgen. Elk dossier wordt op individuele basis beoordeeld. “Een collectieve regularisatie komt er dus niet”, aldus Mahdi.

Ondertussen zijn er 397 dossiers van de 446 aanvragen van de hongerstakers beslist. Die beslissingen worden pas verstuurd na een positieve woonstcontrole. Dat gebeurde inmiddels voor 218 beslissingen, die gaan over 251 mensen. Daarbij kregen 44 een positief antwoord en 191 een negatieve beslissing. Van de hongerstakers bleek dat meer dan 90% afkomstig was uit Marokko, Tunesië of Algerije. Een rechter heeft in februari ook geoordeeld dat een eis van 5 sans-papiers betrokken in de hongerstaking ongegrond was. Wie een negatieve beslissing krijgt wordt begeleiding aangeboden door een ICAM-terugkeerbegeleider waar alle duurzame toekomstperspectieven voor de persoon in kwestie worden uitgelegd.

https://redactie.palnws.be/2022/02/kerkfabriek-zet-illegalen-uit-brusselse-begijnhofkerk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Mahdi wil actie met tentenkamp voor collectieve regularisatie verbieden”

  1. stamp die illegalen nu eindelijk eens buiten he , hoelang gaat deze comedie nog duren ??, en stuur gelijk ook deze burgemeester alias stemmen ronselaar mee met zijn vriendjes !! ASAP

  2. Waarom treedt de Federale Politie niet op wegens dit “illegaal verblijf” ? Zouden de wetten er dan alleen zijn voor mensen met de Belgische Nationaliteit . Zouden sommige buitenlanders die dan ongesanctioneerd mogen overtreden door het woke concept “positieve actie” ? Waarom treedt de Minister van Binnenlandse Zaken of de Gouverneur niet op tegen die balorige burgemeester ?

  3. “Luister niet naar mijn woorden maar zie naar mijn daden.”
    jammer maar zoals te verwachten : niks te zien, veel geblaat en weinig wol en uiteindelijk zal de (globale regularisatie)geschiedenis zich hoogstwaarschijnlijk herhalen…

  4. wanneer gaan die linkse rakkers eens stoppen met het willen legaliseren van illegalen, dat Moureaux, dochter van haar vader eens stoppen met die waanzin; Waarschijnlijk niet zolang dat voor haar en haar partij potentiele kiezers kunnen worden.

Plaats een reactie

Delen