Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). Photo News

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld). Photo News

Uncategorized

Maurits Vande Reyde (Open Vld): “Zet Vlaamse inkomsten Loterij in tegen gokverslaving”

Van de redactie

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) wil dat de Vlaamse inkomsten uit de Nationale Loterij worden ingezet voor de strijd tegen gokverslaving. Vlaanderen kreeg in 2021 een recordbedrag van 34,8 miljoen euro van de Nationale Loterij, blijkt uit cijfers die hij opvroeg. In totaal keerde de Loterij aan alle overheden in ons land ruim 50 miljoen euro uit.

De inkomsten zijn volgens Vande Reyde een verkapte belasting, die hoofdzakelijk wordt betaald door mensen in een sociaal kwetsbare positie. “We moeten in het parlement eens het debat beginnen of dit nog van deze tijd is”, zegt hij. “In wezen is de Nationale Loterij een gokmonopolie van de overheid, dat teert op gokgedrag van de meest kwetsbaren in onze samenleving en waarvan de inkomsten vervolgens voor een groot stuk naar de overheid gaan.”

Hij wil dat de inkomsten voortaan worden ingezet voor de preventie en bestrijding van gokverslaving. “Jaarlijks worden in ons land honderdduizenden gevallen van problematisch gokken gesignaleerd”, aldus de liberaal. “Er werden meer dan 350.000 Belgen uitgesloten van gokken. Dat is het grootste aantal ooit. Volgens experts is 5 procent van de Belgische volwassenen een probleem- of risicogokker. Dat komt neer op 467.081 mensen. De gevolgen daarvan zijn niet min. Financieel en emotioneel verkeren gokverslaafden in een soortgelijke situatie als bij afhankelijkheid van drugs of alcohol.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Maurits Vande Reyde (Open Vld): “Zet Vlaamse inkomsten Loterij in tegen gokverslaving””

  1. Waarom alleen de Vlaamse inkomsten uit de Loterij? Zijn partij zit ook in de federale regering, dus moet die ook daar dit punt proberen door te drukken. De gokverslaving is toch ook wel een nationale deugd?

  2. Hoeveel dommer kunnen onze parlementsleden nog worden ?
    De opbrengsten van gokken inzetten tegen het gokken ?
    Is het dan niet simpeler als overheid het gokken in VL te bannen ?

  3. Aan het solliciteren bij NVA of VB?
    Bij verlopen Bld zijn dit soort voorstellen wereldvreemd. Al hebben ze natuurlijk weer stemmen nodig dus veel beloven, de zotten zullen weer geloven!

Plaats een reactie

Delen