Illustration shows the name of the Boortmeerbeek municipality on a road sign, Tuesday 28 August 2018. BELGA PHOTO JASPER JACOBS

Uncategorized

Mechelen en Boortmeerbeek stellen plannen voor fusie voor

Wannes Neukermans

Vanochtend raakte bekend dat de stad Mechelen en de gemeente Boortmeerbeek plannen hebben om te fuseren. Opvallend, want het zou gaan om een interprovinciale fusie tussen een Antwerpse stad en een Vlaams-Brabantse gemeente. Dat bevestigt burgemeester Karin Derua (Open Vld).

Momenteel is er tussen de twee gemeenten nauwelijks samenwerking, want ze liggen niet in dezelfde provincie. Of Vlaams-Brabant nu zou inkrimpen, omdat Boortmeerbeek samen met Mechelen tot de provincie Antwerpen zou behoren, is nog niet duidelijk.

Het is echter niet vreemd dat Boortmeerbeek en Mechelen zouden fuseren. Vlaanderen beloont gemeenten namelijk door schulden over te nemen na fusies. De nieuwe gemeente zou ruim 100.000 inwoners tellen, wat de nieuwe gemeente 50 miljoen euro zou opbrengen. Mechelen-Boortmeerbeek zou daarmee ook in één klap de vierde grootste stad van Vlaanderen worden, na Antwerpen, Gent en Brugge.

In de plannen zou de nieuwe fusiestad opgedeeld worden in drie districten, een soort van deelgemeenten. Daarbinnen zal op bepaalde vlakken samengewerkt worden. Op dit moment werkt Antwerpen al op die manier, met negen districten.

Oppositie is tegen

Boortmeerbeeks burgemeester Karin Derua was in het verleden al langer voorstander van een fusie met andere gemeenten. Zo waren er al gesprekken met Haacht en Boortmeerbeek. Daar is echter niet iedereen het mee eens. Zo is er een luide oppositiestem in Boortmeerbeek: onafhankelijk gemeenteraadslid en oud-burgemeester Michel Bart wil niet weten van een fusie.

Ook bij oppositiepartij CD&V klinkt er ontevredenheid: “We vrezen dat Boortmeerbeek dan opgaat in een heel groot geheel waardoor we onze eigenheid verliezen. Ten tweede is het algemeen bekend dat Mechelen een heel zware schuldenlast heeft en naarstig op zoek is naar een manier om die schuldenlast te verlichten. Dat kan door een fusie, alleen staat daar tegenover dat onze inwoners voor eeuwig en altijd de last van Mechelen mee moeten financieren”, aldus voorzitter Bert Meulemans.

Ook de Mechelse oppositiepartijen zijn ontevreden met de plannen. “Er zijn buurgemeenten waar we een politiezone mee delen of waar we samenwerken voor sociale huisvesting”, aldus Thijs Verbeurgt (Vooruit). “Dat is bij Boortmeerbeek niet het geval. De enige overeenkomst is de politieke kleur van de burgemeesters, ze zijn beiden van Open Vld.”

Verbeurgt vreest echter dat de fusie er wel zal komen. “Ik vang op dat de gesprekken al veel verder gevorderd zijn dan dat men momenteel beweert. Wij gaan nu vragen om het maandag op de gemeenteraad te bespreken, en we willen dat de Mechelaar een stem krijgt in dit debat.

https://redactie.palnws.be/2022/04/beveren-en-kruibeke-fuseren-behoud-van-eigenheid-deelgemeenten/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Mechelen en Boortmeerbeek stellen plannen voor fusie voor”

  1. De burger een stem in het debat ? De burger mag babbelen, zijn gedacht zeggen, en daarna naar de maan lopen. Het zullen de blauwen wel zijn die aan vuile politiek doen.

  2. wat zullen die blauwe nietwitten nog allemaal uitvinden om de schulden op de burger te leggen.Mechelen heeft 2 miljard euro schuld en de Boortmmerbekenaars zulle die helpen afbetalen en hun mooie gemeente zien verkwanselen door bruin en zwart gespuis.Hun ocmw zal een nieuwe trekpleister worden in die rijke gemeente.Had je gedacht dat mechelen die armoezaaiers zal onderhouden,wel neen,het zullen de nieuwe inwoners van malinas worden,boortmeerbeke sur Dyle.Wacht maar totdat de rente stijgt,olé,olé

  3. De Vlaamse regering die de O-V(?)LD van SSomers een cadeautje doet, wellicht ongewild, maar zo speelt die partij er nogmaals boven haar gewicht. SSomers heeft geld nodig om zijn islamitische troetelkinderen te kunnen blijven spekken (oei-oei, niet halal!).
    Ziet Sterke Jan ook dit schouwspel welwillend aan?

  4. Het is algemeen bekend dat Mechelen een heel zware schuldenlast heeft en naarstig op zoek is naar een manier om die schuldenlast te verlichten……..nu moet heel Vlaanderen mee het wanbeleid van Mechelse Stadsbestuur betalen .

Plaats een reactie

Delen