Foto: Belga

Uncategorized

Meer dan 1 op 4 gezinnen ging op zoek naar goedkopere energieleverancier

Wannes Neukermans

Uit het jaarrapport van de Vlaamse energiewaakhond VREG, dat De Tijd kon inkijken, blijkt dat een recordaantal Vlaamse gezinnen in 2021 overstapte naar een andere energieleverancier. Dat komt omdat de facturen voor elektriciteit in een jaar zijn verdubbeld, terwijl die van aardgas zelfs verdrievoudigd zijn.

In totaal veranderden 760.000 Vlaamse gezinnen van elektriciteitsleverancier. Dat is zes procent meer dan in het vorige piekjaar, 2019. Dat wil zeggen dat ruim één op de vier huishoudens overstapte naar een ander energiebedrijf. Het verloop voor aardgas ligt nog hoger: 29 procent van de huishoudelijke klanten, dus meer dan een half miljoen gezinnen, stapte over naar een nieuwe leverancier.

Bedrijven wisselen nog meer

Zelfstandigen en kmo’s stapten nog uitzonderlijker vaak over van leverancier. Normaal gezien stappen er jaarlijks zo’n 25 procent van de bedrijfsklanten op bij hun energieleverancier, terwijl het vorig jaar om bijna 30 procent ging. 40 procent van de bedrijven sloot zelfs ergens anders een contract af voor gasleveringen.

De grote aandacht voor de oplopende energieprijzen zorgde er voor dat meer mensen hun energiecontract nog eens nakeken. Al gebeurde een belangrijk deel van de leverancierswissels ook zonder dat klanten dat zelf wilden. Er gingen namelijk enkele energiebedrijven failliet, anderen werden dan weer overgenomen.

https://redactie.palnws.be/2021/12/derde-energieleverancier-in-slechte-papieren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen