Tom Van Grieken (foto: Belga)

Uncategorized

Meer dan helft horecazaken gebuisd bij voedselinspectie, in Brussel zelfs 74 procent

Wannes Neukermans

Jaarlijks voert het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) ongeveer 10.000 controles uit bij horeca-uitbaters. Amper de helft van deze zaken krijgt een gunstig inspectieresultaat. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-voorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken opvroeg bij minister van Middenstand David Clarinval (MR). “Vooral in Brussel zijn de resultaten van de hygiëne-inspecties bijzonder bedroevend”, aldus Van Grieken.

In 2019 en 2020 voerde het FAVV respectievelijk 10.880 en 9.195 hygiëne-inspecties uit bij horecazaken. In beide jaren kreeg slechts een minderheid van de uitbaters een gunstig inspectieverslag. De cijfers in Vlaanderen en Wallonië lopen ongeveer gelijk; ongeveer de helft krijgt een gunstig advies.

In Brussel is de situatie echter veel slechter. Daar was amper 26 procent van de gecontroleerde horecazaken in orde met alle regels. Bij ernstige overtredingen krijgt de uitbater een proces-verbaal van het FAVV. Dat gebeurde in Vlaanderen en Wallonië bij respectievelijk 10 en 9 procent van de gecontroleerde horecazaken. In Brussel ging het om maar liefst 28 procent van de horecazaken die een bezoekje kregen van de voedselinspectie.

“Kennen onze taal niet, laat staan onze voedselvoorschriften”

Volgens Van Grieken is dit te wijten aan het groot aantal horecazaken en snackbars die in handen zijn van buitenlandse uitbaters. “Het zal nagenoeg zeker ook niet helpen dat Brussel een bijzonder grote influx kent van (snack)zaken met allochtone zaakvoerders die onze taal niet goed kennen, laat staan onze voedselvoorschriften”, aldus de partijvoorzitter. “Het zou goed zijn moest hier gericht onderzoek naar komen, zodat we de problemen met een efficiënte focus kunnen aanpakken.”

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen laat in een reactie weten dat ze die analyse van Van Grieken kunnen “bevestigen noch ontkennen”. Volgens een woordvoerder is dat een analyse die nog gemaakt moet worden door experten.

Het aantal horecazaken dat een gevaar vormt voor de volksgezondheid blijft beperkt. “Op de 10.000 controles die in 2020 werden uitgevoerd, moesten slechts 182 zaken de deuren sluiten omwille van sanitaire redenen”, besluit de FAVV-woordvoerster.

De bevoegde minister, David Clarinval (MR), liet in zijn antwoord weten dat elke horecazaak in principe om de vier jaar wordt geïnspecteerd. De verlaagde frequentie ligt op één keer op de zes jaar, de verhoogde is tweejaarlijks. Na een ongunstige controle volgen er in principe één of meerdere hercontroles.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Meer dan helft horecazaken gebuisd bij voedselinspectie, in Brussel zelfs 74 procent”

  1. Men moet eens de federale toelage bekijken die het FAVV krijgt, en plus daarbovenop de prijs die onder andere de horecazaken moeten betalen. En dan kan men nog maar 20075 controles kunnen uitvoeren ? Hoeveel worden die ambtenaren wel betaald ? Van de veeartsen die daar op hun gemak zitten weet ik het, iedereen gaf zelfs hun praktijk op. 180.000 tot 250.000 €, en sommige nog meer, en 80% van dat bedrag voor hun pensioen. Zo winstgevend is het daar. Dat is de roverheid tegenwoordig. In de privé kwam niemand van die gasten aan ‘den bak’, tenzij via gesjoemel van onze rovende politici.

  2. Ga er gerust met een kotszakske in de hand een champagne kurk in uw broekzak tegen diarree eens een pita eten. Ik heb het eens aan de lijve ondervonden en had die “beveiliging”niet ter hand.

Plaats een reactie

Delen