#MeToo schandaal in Nederland: prominente D66'er Frans van Drimmelen stapt uit zijn partij en uit zijn bedrijf

WNL/YouTube

Uncategorized

Metooschandaal in Nederland: prominente D66’er Frans van Drimmelen stapt uit partij en eigen bedrijf

Carl Deconinck

Vorig weekend kwam er een schandaal naar boven van de links-liberale regeringspartij D66. Frans van Drimmelen, een invloedrijk partijlid, had zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. De partij stak de zaak echter in de doofpot. Nu het verhaal door een artikel in de Volkskrant op straat ligt, bleek de druk te groot. Van Drimmelen stapt op.

Maandag kwam er nog een open brief vanuit de leden van D66 richting het bestuur en partijleider Sigrid Kaag. De leden vertelden dat ze vol ongenoegen kennis hadden genomen van de berichtgeving over het grensoverschrijdend gedrag. Bovendien was er nog heel wat onduidelijkheid over de positie van de slachtoffers en het handelen van de partijleiding. Het bestuur reageerde pas na de publicatie van het artikel in de Volkskrant en begroef een rapport dat het probleem aan de kaak stelde. Vele honderden leden ondertekenden de brief.

Frans van Drimmelen stuurde vandaag een verklaring naar ad.nl. Hij geeft aan dat hij na twintig jaar stapt uit zijn adviesbureau Dröge en Van Drimmelen. Hij verlaat ook de politiek. Toch roept hij verzachtende omstandigheden in. Hij kreeg in 2015 namelijk een buitenechtelijke relatie met een vrouw, die directeur was van het landelijk partijbureau van D66. Zij verbrak die na anderhalf jaar. Daarop deed Van Drimmelen, zoals hij zelf zegt, “verschillende domme dingen.” Een vertrouwelijk rapport spreekt van “dwingende, intimiderende en chanterende berichten.” De politie hield zelfs een officieel waarschuwingsgesprek.

Hij zegt dat hij wilde weten waarom de relatie verbroken was en of ze elkaar nog zouden tegenkomen. Daar wilde hij “afspraken over maken.” Van Drimmelen stelt in zijn verklaring dat hij “te lang, te hardnekkig en soms bijzonder onaardig heeft getracht een dergelijk gesprek voor elkaar te krijgen.” “Ik heb daarbij soms ook dingen gezegd waarvan ik besef dat ze dreigend zijn overgekomen. Dit terwijl werd aangegeven dat de vrouw helemaal geen contact wenste. Dit gedrag heb ik te lang aangehouden.’’

Excuses

Van Drimmelen verontschuldigt zich nu en drukt zijn spijt uit. “Ik kan mij goed voorstellen dat door dat soort berichten van mijn kant de vrouw zich onveilig voelde. Dat spijt mij enorm. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met de gevoelens van de vrouw in kwestie en geenszins de bedoeling gehad haar een onveilig gevoel te geven. Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan, aan iedereen die ik hiermee gekwetst heb, in de eerste plaats aan de vrouw in kwestie.”

Hetze

De in opspraak gekomen politicus en lobbyist wijst echter ook met een beschuldigende vinger naar de media. Die heeft volgens hem onwaarheden geschreven. Van Drimmelen stopt met zijn public affairs-kantoor en legt al zijn maatschappelijke functies neer. “Door de in de media ontstane hetze zie ik mij genoodzaakt me terug te trekken uit mijn adviesbureau en uit al mijn maatschappelijke functies. Ik kan daarin niet functioneren met hetgeen nu op mijn schouders rust. Ik heb ook mijn lidmaatschap van D66 opgezegd.’’

Doofpot

Het probleem lijkt met het verdwijnen van de politicus echter nog niet van de baan. De partijtop heeft immers het bezwarend rapport een jaar lang in de doofpot kunnen steken. Vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart vorig jaar zei partijleider Sigrid Kaag nog vol trots dat uit het onderzoek was gebleken dat binnen de D66 geen sprake was van “een structureel onveilige omgeving”. Ze baseerde haar conclusie destijds op een openbaar rapport van onderzoeksbureau BING dat op 24 februari 2021, drie weken voor de stembusgang, werd gepubliceerd. Nu blijkt dat het onderzoek op dat moment nog niet volledig was afgerond. Er is daarna nog extra informatie bij betrokkenen opgevraagd, en dat leidde volgens de Volkskrant tot een ‘vertrouwelijke bijlage’ met hardere conclusies.

De partijtop, en Kaag in het bijzonder, zullen zich nu moeten verantwoorden bij de achterban voor dit onfrisse verhaal. De top blijkt momenteel heel karig met commentaar en zit verveeld met de situatie. D66-leider Kaag vertrok gisteren naar Washington voor een IMF-top, en heeft tot nu toe geweigerd op camera te reageren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Metooschandaal in Nederland: prominente D66’er Frans van Drimmelen stapt uit partij en eigen bedrijf”

  1. Hij is slachtoffer geworden van zijn eigen woke beweging, grensoverschrijdend gedrag word tegenwoordig zwaarder gestraft als verkrachting, een opstel wegens (door zwarten) groepsverkrachting zal niet volstaan maar dit grensoverschrijdend gedrag is minstens effectief zitten, hij heeft er om gevraagd. En dat zulke wanpraktijken zich steeds in extreem linkse middens bevinden.

Plaats een reactie

Delen