Nederlands televisiegezicht barst in tranen uit omdat hij sinterklaasliedje zong: "Het spijt me als ik mensen gekwetst heb"

Schermafbeelding. NPO Radio 1

Cultuuroorlog

Mike Pence: “Cancel culture is de vijand van onze vrijheid”

Redactie PAL

Voormalig Amerikaans vice-president Mike Pence heeft heeft afgelopen dinsdag in een toespraak aan de Universiteit van Virginia de Democraten stevig onder vuur genomen. Zo verweet hij hen de grondwet te willen herschrijven. Daarnaast waarschuwde hij ook voor de cancel culture, die volgens hem de grootste vijand van onze vrijheid is.

De lezing waarbij Pence was uitgenodigd werd georganiseerd door de Young America’s Foundation. Dat is een conservatieve organisatie die in 1969 werd opgericht met als doelstelling het samenbrengen van conservatieve jongeren. In 2018 werden ze in de Los Angeles Times omschreven als “de meest prominente, invloedrijke en controversiële conservatieve jongerenvereniging.” Mike Pence is politicus van de Amerikaanse Republikeinse partij. Hij was vicepresident in het kabinet van Donald Trump, van 2017 tot 2021.

“Vrijheid is de oplossing”

“We leven in een tijd waarin velen van radicaal links stelselmatig de Amerikaanse grondbeginselen kleineren. Vandaag proberen radicale progressieven onze grondwet te herschrijven en de vrijheden uit te hollen die in onze Bill of Rights zijn verankerd.”, stak Pence van wal. “Elke dag zien we pogingen om degenen die het oneens durven te zijn met de progressieve orthodoxie het zwijgen op te leggen of te elimineren.” Dat kon op luid applaus rekenen. Veel Republikeinen maken zich immers grote zorgen over de groeiende invloed van de wokebeweging binnen de Democratische partij en het Witte Huis.

Volgens Pence is het enige effectieve middel tegen die krachten om zich vast te houden aan de grondwet. Die omschrijft de vrijheid van elke Amerikaan namelijk als het hoogste goed. “Het tegengif voor de ‘cancel cultuur’ is vrijheid. Het tegengif voor ‘woke Amerika’ is vrijheid.”, aldus Pence. Volgens hem moeten jonge Amerikanen hun stem laten horen en zich inzetten voor datgene waar ze echt in geloven.

Protest

Er was echter ook tegenstand wanneer werd aangekondigd dat Pence aan de universiteit zou komen spreken. Een aantal studenten hadden dan ook een protest georganiseerd dat dezelfde avond doorging. Daarnaast had de campuskrant, de Daily Cavalier, het over “een toespraak die een bedreiging vormt voor het leven van de studenten.” Ze verwees daarbij naar de radicale mars die in 2017 in de buurt plaatsvond, waarbij één persoon het leven liet. Voorstanders van Pence noemden dat dan weer een poging om het vrije woord aan banden te leggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Mike Pence: “Cancel culture is de vijand van onze vrijheid””

  1. “Elke dag zien we pogingen om degenen die het oneens durven te zijn met de progressieve orthodoxie het zwijgen op te leggen of te elimineren.” dixit Mike Pence. Progressieve orthodoxie is dat geen synoniem van het geradicaliseerde neoliberalisme, in Vlaanderen en België het handelsmerk van de OVLD/MR en premier Alexander De Croo ? Een orthodoxie die het cordon sanitaire handhaaft tegen antisysteempartijen als het Vlaams Belang en de PVDA/PTB en zich verzet tegen de rechtstreekse democratische verkiezing van de premier door de Vlamingen, Duitstaligen, Walen en Brusselaars. Idem dito op regionaal niveau waar N-VA in Vlaanderen alle macht in de handen van de particratie handhaaft.

Plaats een reactie

Delen