Ook vorig jaar braken er ongeregeldheden. Shutterstock

Ook vorig jaar braken er ongeregeldheden. Shutterstock

Uncategorized

Minstens 20 gewonden bij Palestijnse rellen op Tempelberg in Jeruzalem

Van de redactie

Bij nieuwe botsingen tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische oproerpolitie op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem zijn zondag meer dan twintig mensen gewond geraakt. Het is de tweede keer in korte tijd dat er ongeregeldheden zijn bij de plek, die door zowel de joden als de moslims als heilig wordt beschouwd.

De demonstranten gooiden stenen tegen twee bussen met joodse passagiers die onderweg waren naar de Tempelberg. Meerdere mensen raakten gewond toen de ramen van het voertuig werden ingeslagen. Bovendien probeerden de Palestijnse betogers de toegang tot de heilige plek te blokkeren door obstakels met stenen en ijzeren staven te bouwen. Toen de oproerpolitie verscheen, begonnen ze ook met vuurwerk te gooien.

Jordanië, dat het heiligdom beheert, veroordeelt de actie van de Israëlische politie. Volgens dat land staat de actie “alle pogingen in de weg om de kalmte te bewaren” en om een escalatie van het geweld te voorkomen.

(Lees verder onder beelden.)

Eerder rellen

Vrijdag braken na het ochtendgebed ook al rellen uit bij de al-Aqsa-moskee op de Tempelberg. Honderden gelovigen keerden zich toen tegen de politie. Agenten werden bekogeld met stenen en vuurwerk en zetten traangas en rubberen kogels in. Volgens de Palestijnse hulpdienst Rode Halve Maan raakten meer dan 150 Palestijnen gewond, Israëlische autoriteiten spraken van drie gewonde agenten. Zo’n 400 Palestijnen zouden zijn gearresteerd.

De top van de berg, met daarop de al-Aqsamoskee, is de op twee na heiligste plaats in de islam maar ook voor joden is de plek een belangrijk heiligdom. Dit jaar vallen ramadan, Pasen en Pesach allemaal rond dezelfde periode, waardoor het zeer druk is in Jeruzalem. Israël is verantwoordelijk voor de veiligheid, maar de islamitische autoriteiten beheren de heilige plek. Volgens een regeling met de autoriteiten mogen joden de plek bezoeken, maar mogen ze er niet bidden.

Ook vorig jaar braken er ongeregeldheden uit op de plek en dat was een van de aanleidingen voor een korte, maar hevige oorlog tussen Hamas en Israël.

Aandacht van Paus

In zijn paastoespraak riep Paus Franciscus zondag op om heilige plekken in Jeruzalem vrij toegankelijk te maken. Ook riep hij op tot een verzoening tussen de Palestijnen en Israëliërs.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Minstens 20 gewonden bij Palestijnse rellen op Tempelberg in Jeruzalem”

  1. Het zijn arabieren, geen palestijnen. En dan nog het zootje arabieren die niemand wilde en wilt. Zelfs hun omringende “broeders” moeten ze niet. Wijlen Arafat had gelijk, als we onszelf palestijnen noemen zullen we wel compassie krijgen.

Plaats een reactie

Delen