Het bewuste Terzake-debat. Foto: VRT NWS

Het bewuste Terzake-debat. Foto: VRT NWS

Binnenland politiek

MR bevestigt “cordon médiatique” na ophefmakend Terzake-debat tussen Bouchez en Van Grieken

Van de redactie

De Waalse partij MR bevestigt “zonder uitzondering” het “cordon médiatique”. Dat liet de partij deze middag weten in een persbericht. De Franstalige liberalen reageren daarmee op de kritiek die hun voorzitter Georges-Louis Bouchez kreeg omdat hij in debat ging met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. In Wallonië heerst er namelijk nog steeds de afspraak tussen politieke partijen om niet in debat te gaan met zogenaamde extreme partijen.

Donderdagavond ging MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez in de studio van ‘Terzake’ in debat met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Bouchez kreeg daardoort veel kritiek te verduren van PS, Ecolo en les Engagés. De “cordon médiatique” oftewel de afspraak om niet in debat te gaan met uiterste of extreme partijen is voor hun heilig.

De Franstalige partijen legde dat beruchte “cordon médiatique” ook vast in een akkoord van 2002 om een buffer te vormen “tegen formaties of partijen die duidelijke ideologieën of voorstellen uitdragen die de democratische beginselen van het politieke systeem kunnen aanvallen”. In één van de punten van dat akkoord staat ook dat men” steeds televisie- of radiodebatten moet weigeren wanneer een vertegenwoordiger van deze extreme formaties of partijen zou deelnemen”

Volgens PS, Ecolo en les Engagés heeft Bouchez met zijn debat dus een rode lijn overschreden. Ze eisten meer duidelijkheid van MR en hadden de partij daar tot maandagmiddag voor gegeven.

“Noodzakelijk om teksten te verdiepen”

MR laat nu weten dat het “zonder enige uitzondering” alle punten uit dat akkoord zal respecteren. De liberale partij lijkt dus zelf aan te geven dat het optreden van haar voorzitter de regels van het akkoord zou hebben overtreden. Al wordt er ook een slag om de arm gehouden in het persbericht. MR wil de teksten van dat akkoord namelijk wat bijstellen.

“Het is noodzakelijk om de teksten te verdiepen door integratie van de nieuwe dreigingen die op onze democratieën wegen, namelijk extremisme van links en rechts, religieus radicalisme en allerlei soorten populisme (…) Het is ook nuttig om de nieuwe realiteiten en communicatiemiddelen in de tekst te integreren”, waarmee het persbericht ongetwijfeld doelt op onder meer sociale media zoals Twitter. “Het zou ook goed zijn om van gedachten te wisselen met de Nederlandstalige democratische partijen over deze plagen voor onze democratie en ons land”, aldus het persbericht van MR. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




13 gedachten over “MR bevestigt “cordon médiatique” na ophefmakend Terzake-debat tussen Bouchez en Van Grieken”

  1. Beter een cordon tegen de Waalse plagen waar de Vlaming al decenialang mee opgescheept zit en al honderden miljarden betaald heeft om ze in leven te houden .Ondankbare arrogante windzakken

  2. Goed op zijn (hun) bek gegaan tijdens het debat, dus om te voorkomen een nieuw contact vermijden… Angsthazen, niet vergeten dat ze 30% Vlaamse kiezers te zakken zetten zo! In 2024, elk zijn eigen boontjes doppen!!!

  3. Het wordt hoog tijd dat er een cordon sanitaire ingesteld wordt tegen alle partijen die weigeren om de Belgische wetten na te leven, in het bijzonder in het tweetalig Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zou dat geen fantastisch statement zijn van ALLE Vlaamse partijen? We weigeren om een Belgische regering te vormen zolang de Belgische wetten niet volledig en integraal toegepast worden.

  4. “Het zou ook goed zijn om van gedachten te wisselen met de Nederlandstalige democratische partijen …”.
    “Doen”, zou ik zeggen, maar Vlaanderen is Wallonië (nog) niet, hoewel Links niets liever zou willen dan de rechtse partijen volkomen monddood te maken. Eens afwachten welke positie N-VA in die gedachtenwisseling zou innemen.

  5. Als ze consequent zijn zouden ze ook akkoord moeten gaan met een cordon rond het geld dat ze met toestemming van de federale regering stelen van de Vlamingen die lid zijn van VB! Maar daar wringt het schoentje: hun geld willen ze wel maar voor de rest moeten ze zwijgen, die salle flamands!

  6. Ik laat mij door niemand bepalen met wie ik mag praten. Maar het is algemeen geweten dat politieke partijen, in Belgistan en haar protectoraat Vlaanderen, tirannieke bastions zijn die onverdraagzaamheid als een deugd cultiveren. De spirituele opvolgers van de farizeeërs die de Messias lieten kruisigen.

  7. als je lachebekje hoort zaterdag op zijn congres gaat hij al volledig mee met de MR,nl de NVA moet er ook uit,ik vraag me af hoeveel mensen er dan nog naar de stembus zullen gaan,.Feitelijk zo weinig mogelijk,dan hebben ze de postjes zeker vast,en op den flup kunnen ze altijd rekenen

  8. En dit zijn de politicie die ons overtuigen dat we in Oekraïne vechten voor vrijheid en democratie.
    Dit zijn de politici die hun eigen burgers toegang ontzeggen tot de maatschappij(zie Corona) omdat ze andere ideeën heeft.
    Wie zijn hier eigenlijk de tirannen?

Plaats een reactie

Delen