SkyGuardian-drone (Shutterstock)

Binnenland politiek

N-VA wil drones bewapenen: “Leger mist trein door naïeve groene bezwaren”

Wannes Neukermans

N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge vindt dat de nieuwe hoogtechnologische drones die ons land krijgt, bewapend moeten kunnen worden. De beslissing om de zogenaamde SkyGuardian-drones aan te schaffen werd genomen door toenmalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Hij nam de optie om er bommen onder te kunnen hangen, maar voorlopig weigert Vivaldi dat omwille van ethische redenen.

“Drones maken een verpletterende indruk in Oekraïne”, aldus Buysrogge, die zetelt als voorzitter van de commissie Defensie in de Kamer. “Als het niet de toekomst is van oorlogsvoering, dan maakt het er alleszins een groot onderdeel van uit. Het kan niet zijn dat ons leger de trein mist door naïeve groene bezwaren.”

De onbemande vliegtuigen van SkyGuardian kunnen tegen een beperkte kost erg lang en vrij hoog in de lucht vliegen. De optie om er bommen onder te kunnen hangen werd ook genomen door toenmalig minister Vandeput, aangezien de drones er uitermate geschikt voor zijn.

Misplaatste schroom

De huidige federale regering sluit die optie echter uit omwille van ethische redenen. Aan linkerzijde vreest men namelijk dat het zou gaan om killer-drones: bewapende drones die op eigen houtje doelwitten selecteren en aanvallen zonder menselijke tussenkomst. Maar dat is niet het geval, volgens Buysrogge.

“De militaire technologie gaat met rasse schreden vooruit. Heel de wereld heeft nu de waarde en mogelijkheden van drones gezien in Oekraïne. Daarom moeten we niet alleen het volle potentieel van onze drones volledig benutten, maar ook verder kijken en eventueel kleinere systemen, zoals Switchblades of Harop aan te kopen. En misschien nog belangrijker: hoe we ons hiertegen kunnen verdedigen, want of dit land ze nu heeft of niet, onze tegenstanders zullen ze zeker gebruiken’’, aldus Buysrogge.

In Nederland steunt een ruime politieke meerderheid wél de bewapening van soortgelijke drones. In de Tweede Kamer besliste men zo vorige week dat de onbemande drones met wapens mochten uitgerust worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “N-VA wil drones bewapenen: “Leger mist trein door naïeve groene bezwaren””

  1. Het is, helaas, de evolutie in het krijgsbedrijf die van ons eist er gelijke tred mee te houden. Als een agressor die middelen tegen ons kan gebruiken zal hij niet aarzelen zich daar ook van te bedienen. Groene bezwaren kunnen dan wel consequent pocowoko zijn maar in het licht van de harde realiteit compleet irrelevant.

  2. “Drones maken een verpletterende indruk in Oekraïne”, aldus Buysrogge, die zetelt als voorzitter van de commissie Defensie in de Kamer. “Als het niet de toekomst is van oorlogsvoering, dan maakt het er alleszins een groot onderdeel van uit.

    Ze hebben bij de NVA laattijdig het licht gezien. Op aandringen van deze partij zijn er momenteel 34 toestellen F35 in opbouw. Eens dat deze tuigen geleverd en op een militaire
    luchthaven geparkeerd staan kunnen een tiental drones volstaan om de landingsbaan dermate te beschadigen dat ze voor maanden onbruikbaar wordt. Met misschien één possitieve kant dat het superdure onderhoud van F35 hierdoor word gematigd.

    Bij de volgende regering zal Steve zijn aankooppolitiek kunnen verder zetten.

Plaats een reactie

Delen