Nederlandse scholieren delen massaal humoristische afbeeldingen met Hitler

shutterstock

Uncategorized

Nederlandse scholieren delen massaal humoristische afbeeldingen met Hitler

Carl Deconinck

Memes met afbeeldingen van Hitler of waar leraren worden afgebeeld alsof ze de Duitse dictator zijn, zijn erg populair bij Nederlandse jongeren. Afbeeldingen zoals deze worden op grote schaal gedeeld in appgroepen van middelbare scholieren.

De Nederlandse openbare omroep liet een online vragenlijst invullen door zo’n 2.000 jongeren. Daarin gaf maar liefst 65 procent van de middelbare scholieren aan dat ze dergelijke afbeeldingen doorgestuurd krijgen of zelf doorsturen. Ze doen dit naar groepen met vrienden of klasgenoten. De populairste memes zijn die met Hitler, hakenkruizen of de Hitlergroet in.

Volgens NIOD-onderzoeker Erik Somers is dat niet zo verbazingwekkend. Omdat Hitler in de populaire cultuur de verpersoonlijking is van al het kwaad, vernietiging en geweld is het niet zo vreemd dat jongeren zijn beeltenis herkennen en gebruiken, meent hij. Bovendien heeft Hitler zeer typische kenmerken, met zijn snorretje en sluike haar. “Er is weinig voor nodig om te zien dat het om Hitler gaat.”

De NOS geeft aan dat 20 procent van de respondenten het onschuldig vindt dat dit soort afbeeldingen worden rondgestuurd. Zo’n 50 procent geeft aan dat het vaak als onschuldige grap bedoelt is, al zien ze het liever niet. Zo zegt iemand: “Het is niet echt bepaald grappig, maar soms geeft het wel een kleine glimlach.”
De massale aanwezigheid van dergelijke memes bij de Nederlandse jeugd is opvallend, want in België worden Dries Van Langenhove en enkele andere jongeren vervolgd door het gerecht omwille van gelijkaardige humoristische plaatjes.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Nederlandse scholieren delen massaal humoristische afbeeldingen met Hitler”

  1. Is dit geen haatspraak? De huichelarij in onze politieke klasse is ongezien. Vrijheid van meningsuiting is inderdaad absoluut. Ook deze memes moeten mogelijk zijn. Maar dan ook geen taboes tegen chocolademoes met negerkopjes. De moraalridders weten niet hoe hypocriet en inconsequent ze zelf wel zijn.

Plaats een reactie

Delen