Shutterstock

Shutterstock

Uncategorized

Noodtoestand in Sri Lanka uitgeroepen na protesten vanwege slechte economie

Van de redactie

De Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa heeft de nationale noodtoestand uitgeroepen vanwege grootschalig protest tegen de diepe economische crisis waarin de eilandstaat verkeert. Er geldt een avondklok en de toegang tot sociale media is geblokkeerd.

Onder meer Facebook, Twitter, YouTube en WhatsApp zijn niet bereikbaar in het land, meldt persbureau AP. Via sociale media werden oproepen verspreid om te protesteren tegen president Rajapaksa, die volgens de demonstranten verantwoordelijk is voor de slechte economie in het land.

Ook dit weekend stonden nog verschillende demonstraties gepland over het hele land. Sri Lanka kampt met een diepe economische crisis, die gepaard gaat met forse inflatie tot bijna 19 procent (de hoogste in Azië) en tekorten aan voedsel en brandstof. De eilandstaat met 22 miljoen inwoners heeft ondertussen de hulp ingeroepen van China, India en het Internationaal Monetair Fonds IMF.

Tactische noodtoestand

Door de noodtoestand uit te roepen krijgt Rajapaksa vergaande bevoegdheden om op te treden tegen de demonstranten. Zo kan hij alle wetten behalve de grondwet wijzigen of opschorten. Intussen is er ook een avondklok van kracht voor de komende 36 uur tot en met maandagochtend. Die gaat al in ’s avonds om 18 uur, tot de volgende ochtend 6 uur.

De demonstranten willen dat Rajapaksa opstapt. Ook bij de ambtswoning van de president wordt gedemonstreerd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Noodtoestand in Sri Lanka uitgeroepen na protesten vanwege slechte economie”

  1. “Sri Lanka was ranked the third most religious country in the world, with 99% of Sri Lankans saying religion was an important part of their daily life.”
    Nochtans zijn het boeddhisten.

  2. Deze president wil van Sri Lanka het eerste land ter wereld maken met een 100 procent biologische landbouw. Hij wil alle kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen verbieden.
    En nu zie je maar. Economische ramp en een voedselcrisis. Denken we echt nog dat we de wereldbevolking kunnen voeden met 100% bio????

Plaats een reactie

Delen