Open Vld's chairman Egbert Lachaert pictured during the recording of the new year's wishes of the Flemish liberal party Open Vld, in Ghent, Saturday 22 January 2022. In the ongoing corona virus pandemic, the new year's message is recorded and distributed digitally. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Binnenland politiek

Open Vld wil volledige transparantie over Chinese aannemer voor Waalse gascentrale

Wannes Neukermans

Open Vld eist “volledige transparantie” over de rol van een Chinees bouwbedrijf dat door Engie is aangezocht om mee te werken aan de nog te bouwen gascentrale in het Waalse Les Awirs. “Hier kan niet licht overgegaan worden”, stelt voorzitter Egbert Lachaert op Twitter.

Het Laatste Nieuws kwam donderdag met het opvallende nieuws naar buiten: voor de bouw van de nieuwe gascentrale in Les Awirs gaat Engie in zee met onderaannemer Sepco3, een Chinese multinational. Dat is opvallend: het is algemeen geweten dat er een risico op buitenlandse inmenging is bij Chinese bedrijven.

Engie benadrukt echter dat het de centrale zelf zal uitbaten. Sepco3 zou enkel betrokken worden om de werken van de andere onderaannemers te coördineren. Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB) noemt het veiligheidsrisico ook eerder beperkt. Al is de betrokkenheid van Sepco3 ook niet helemaal onschuldig. “Uiteindelijk zit de politiek er altijd voor iets tussen”, reageerde Holslag in Het Laatste Nieuws.

Nationale veiligheid

Intussen eist Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert “volledige transparantie over de rol van buitenlandse mogendheden in cruciale infrastructuur zoals deze”. Hij vraagt van Engie volledige transparantie over de rol van de Chinezen in de bouw van deze nieuwe gascentrale. “Een energiecentrale betreft cruciale infrastructuur, waar nationale veiligheid een rol speelt. Indien er een risico bestaat dat een Chinese onderneming, die verplichtingen heeft tegenover de Chinese overheid, een veiligheidsrisico meebrengt, moeten we optreden”, reageert een woordvoerder van Lachaert. De Open Vld-voorzitter vraagt ook dat Energieminister Van der Straeten in overleg gaat met Engie om duidelijkheid te krijgen.

Op Europees niveau bestaat er een screeningsmechanisme voor buitenlandse directe investeringen in strategische sectoren als energie en telecom. In België is dat uitgewerkt door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Maar die screening geldt echter enkel voor bedrijven die (mede)zeggenschap krijgen in gevoelige sectoren. Over hoe er moet worden omgegaan met Chinese onderaannemers, bestaan er geen richtlijnen. De gascentrale van Les Awirs kwam vorig najaar als één van de winnaars uit de bus bij de CRM-subsidieveiling, het steunmechanisme dat in het leven is geroepen om de wegvallende nucleaire capaciteit te kunnen opvangen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Open Vld wil volledige transparantie over Chinese aannemer voor Waalse gascentrale”

Plaats een reactie

Delen