Een gesprek met podcasters Stijn Derudder en Sonja Dahlmans
Midden maart, lanceerden PAL NWS en ’t Pallieterke met PAL CAST hun gloednieuwe podcastkanaal. Het kanaal biedt twee wekelijkse podcasts aan, namelijk ‘PAL EROP’ en ‘Een Kwestie van Geloof’. In PAL EROP bespreekt eindredacteur van ’t Pallieterke en gastheer van de podcasts Stijn Derudder (41 jaar) samen met onze journalisten de actualiteit in Vlaanderen en de rest van de wereld. In ‘Een Kwestie van Geloof’ praat hij met theologe en columniste Sonja Dahlmans (53 jaar) over religie, de verhoudingen tussen de verschillende religies en het christendom in het bijzonder.
Stijn Derudder wijst erop dat het vertrouwen in de media op een historisch dieptepunt zit. “En daar is een reden voor: eindeloze deugsignalering en gefabriceerde verontwaardiging”, meent hij. Daarom komen PAL NWS en ’t Pallieterke met een alternatief in de vorm van PAL CAST, een plaats waar u de feiten kunt krijgen over de verhalen die voor u belangrijk zijn.
“We willen vooral niet bepalen wat u moet denken of u beschermen tegen de harde waarheid”, vertelt Derudder. “We brengen met onze podcasts de verhalen die u het meest raken, komende van een bron die u vertrouwt en die de pensée unique in de media wil doorbreken”, gaat hij verder.
Nieuw en breder publiek
Stijn Derudder wil “met de podcasts een nieuw en breder publiek proberen te bereiken, niet alleen de lezers van weekblad ’t Pallieterke en website palnws.be”. Hij hoopt ook “mensen aan te trekken die weinig of geen tijd hebben om even rustig te zitten en te lezen, van jong tot oud”.
In PAL EROP krijgt de luisteraar “onderwerpen, standpunten en meningen te horen die niet in de zwaar gesubsidieerde massamedia terug te vinden zijn”. “Alleen dat al maakt het de tijd en de moeite waard om de podcast een kans te geven”, meent hij.
Aandacht voor christenvervolging
In de podcast ‘Een Kwestie van Geloof’ praat Derudder wekelijks met Sonja Dahlmans over geloof, religie en in het bijzonder ook over de vervolging van christenen in de wereld. Dahlmans vindt het podcastformat uitermate geschikt “om meer achtergrond te kunnen geven bij onderwerpen die veel te weinig aandacht krijgen in de media”.
Dahlmans wil met ‘Een Kwestie van Geloof’ een stem geven aan christenen in de diaspora, bijvoorbeeld Armeense christenen: “Zij voelen zich op deze manier gehoord.” De podcast moet “een vast adres worden, een plaats waar je nieuws hoort dat nergens anders te horen is”. “Er worden over de hele wereld meer dan 400 miljoen christenen vervolgd. Wij willen een breder publiek laten kennismaken met die verschrikkelijke feiten om zo uiteindelijk mee te helpen druk uit te oefenen op de politiek”, vertelt Dahlmans.
Publiek opbouwen
Derudder vindt ‘Een Kwestie van Geloof’ een ideale manier om “een klein, maar trouw publiek op te bouwen met deze nichepodcast die hopelijk kan uitgroeien tot een podcast die een wereldwijd publiek kan aanspreken. Daarom denkt hij eraan, net als Dahlmans, om op termijn ook een Engelstalige versie te maken van ‘Een Kwestie van Geloof’.
Zowel Derudder als Dahlmans zijn blij met de respons die ze gekregen hebben. “Ik heb al veel positieve reacties gekregen van collega’s, vrienden en familie. We weten dat het in het begin een tijdje zal duren vooraleer we een groter publiek kunnen opbouwen, maar de start is heel hoopgevend”, vertelt Derudder. Dahlmans uit eenzelfde sentiment: “Na onze podcast over Armenië en Azerbeidzjan kreeg ik er meteen een aantal volgers bij op Twitter. Ze zaten echt op die podcast te wachten omdat ik een van de weinigen ben die praat over die onderwerpen.”
Overal beschikbaar
De volgende PAL EROP, ondertussen de vierde, is deze morgen uitgekomen. Jean-Marie Dedecker heeft het daarin over de tijdelijke maximumsnelheid die de “wappies” van Groen voorstellen, u hoort ook Koen Dillen over de presidentsverkiezingen in Frankrijk en ook de oorlog in Oekraïne vanuit Pools perspectief komt aan bod.
Komende zondag komt ook de vierde ‘Een Kwestie van Geloof’ uit en daarin wordt de jihadistische terreur in Nigeria besproken. Daar zijn de voorbije weken meer dan honderd mensen vermoord, onder wie heel wat christenen.
De podcasts zijn te beluisteren op onder andere Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, YouTube en palcast.be.