Rechts PS-voorzitter Paul Magnette met aan zijn zijde voormalig PS-voorzitter Elio Di Rupo. Photo News

Rechts PS-voorzitter Paul Magnette met aan zijn zijde voormalig PS-voorzitter Elio Di Rupo. Photo News

Binnenland politiek

Paul Magnette (PS) wil basisinkomen voor jongeren

Van de redactie

PS-voorzitter Paul Magnette pleit zaterdag in L’Avenir voor een basisinkomen voor jongeren van 18 tot 25 jaar. “Ik denk dat dat zinvol is, want op die leeftijd zijn er meer ongelijkheden en die zullen gestalte krijgen in de rest van het leven”, aldus de voorzitter van de Waalse socialisten.

Die ongelijkheden ziet de voorzitter van de Parti Socialiste “tussen zij die kunnen studeren en zij die dat niet kunnen, zij die moeten werken om een studie te betalen en zij die dat niet moeten doen, zij die gratis stage kunnen lopen en zij die zich dat niet kunnen permitteren, zij die een goed salaris hebben en zij die een heel laag salaris hebben enzovoort.” Het basisinkomen voor jongeren zou er “idealiter” op Europees niveau komen, laat Magnette nog optekenen in L’Avenir. “Europa heeft nood aan dergelijke mobiliserende projecten”, aldus Magnette.

Geen voorstander van algemeen basisinkomen

Het idee van een algemeen basisinkomen vindt Magnette dan weer niet te pruimen. “Ze zeggen: ‘We geven je 1.000 euro, of je nu werkloos bent, gepensioneerd bent of werkt en daarna zoek je het maar uit’. Ten eerste is dat ver onder de armoedegrens en dus onvoldoende. Het zou een algemene sociale regressie zijn, wat niet verwonderlijk is uit de mond van de MR. Ten tweede geef je een enorme macht aan de werkgevers, die kunnen zeggen: ‘Je hebt al 1.000 euro, ik geef je er nog 500 en daarmee moet je je redden om te overleven.'” 

De formule van een basisinkomen voor jongeren lijkt de PS-voorzitter interessanter. Dat idee verdedigt hij naar eigen zeggen in een boek over ecosocialisme, dat hij schreef met Hugues Bayet (federaal parlementslid voor PS) en dat verschijnt in oktober.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Paul Magnette (PS) wil basisinkomen voor jongeren”

  1. Te financieren met lidgeld van de PS, alwaar ze hun stage kunnen lopen?

    Misschien eens stoppen met dat gebrek aan gelijke kansen gelul.

    Mensen zijn niet gelijk; geef identiek hetzelfde aan 100 jongeren en vergelijk wat de ene ermee (niet) doet en (niet) bereikt.

Plaats een reactie

Delen