Franse veiligheidsdiensten: "Islamisten dicteren moslimstem"

Shutterstock

Uncategorized

Peiling: 69 procent van de Franse moslims stemde extreemlinks

Carl Deconinck

Ifop, het Institut français d’opinion publique, voerde na de Franse presidentsverkiezingen een peiling uit. Daaruit blijkt dat de extreemlinkse kandidaat Mélenchon een grote deel van de islamitische stemmers heeft weten aantrekken. Katholieken stemmen steeds vaker op rechtse kandidaten, al blijft Macron de populairste onder de katholieken.

Volgens de studie zijn er grote verschillen tussen het stemgedrag volgens geloofsovertuiging. De radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon haalde maar liefst 69 procent van de islamitische stemmen. Daarnaast was hij de stemmenkampioen bij mensen die aangaven niet religieus te zijn: daar was hij goed voor 30 procent van de stemmen. Bij katholieken en protestanten was hij veel minder populair. Daar haalt hij respectievelijk 14 en 16 procent van de stemmen, volgens de peiling.

Andere voorkeuren

Franse moslims laten zich ook leiden door andere thema’s bij hun stemintenties, zo blijkt. De twee belangrijkste zaken volgens hen zijn de koopkracht en energieprijzen. Dan volgt gezondheid. Bij katholieken staat gezondheid op de eerste plek en dan volgen koopkracht en de strijd tegen misdaad. De strijd tegen misdaad en onveiligheid scoort een stuk lager bij moslims. Andere grote verschillen zien we bij onderwijs en werkloosheid, waar moslims meer aandacht aan geven dan katholieken. Omgekeerd vinden katholieke kiezers de strijd tegen terrorisme en de strijd tegen illegale immigratie belangrijk, terwijl moslims daar veel minder aandacht aan hechten. Ook de oorlog in Oekraïne leeft meer bij christenen.

Andere personen

De religieuze voorkeur zorgde dan ook voor grote verschillen bij de kandidaten. Zoals eerder vermeld stemde de overgrote meerderheid van de moslims voor de extreemlinkse Mélanchon. De tweede populairste politicus voor Franse moslims was dan weer Emmanuel Macron. Hij haalde 14 procent van hun stemmen. Op 3 staat, misschien verrassend Marine Le Pen, met 7 procent. Eric Zemmour haalt 2 procent van de moslimstemmen. Daarmee doet hij het even goed als de socialistische kandidaat Hidalgo. Ook de groenen verleiden slechts 2 procent van de moslims in Frankrijk. De rest, waaronder de mislukte Valérie Pécresse haalt slechts 1 procent.

Emmanuel Macron behaalde de meeste stemmen bij katholieke en protestantse kiezers: respectievelijk 36 procent en 29 procent. Bij de Fransen zonder religie is hij de nummer twee, met 26 procent. Het katholieke electoraat blijft niettemin zeer heterogeen en verdeelt haar stemmen tussen Emmanuel Macron, met 29 procent, en Marine Le Pen met 27 procent, Éric Zemmour met 10 procent en Valérie Pécresse met 7 procent, maar ook Jean-Luc Mélenchon met 14 procent. Onder praktiserende katholieken is een spectaculaire uitval waar te nemen voor de LR-kandidaat, Valérie Pécresse, die slechts 8 procent van hun stemmen won, tegenover 46 procent voor François Fillon in 2017.

Betrouwbaar

De Ifop-peiling werd afgenomen in opdracht van La Croix, een Franse katholieke krant. Het peilingbureau hield een steekproef bij 3.784 geregistreerde kiezers, geëxtraheerd uit een steekproef van 4.066 mensen, representatief voor de Franse bevolking van 18 jaar en ouder. De representativiteit van de steekproef werd gewaarborgd door de quotamethode (geslacht, leeftijd, beroep van de respondent) na stratificatie per regio en categorie agglomeratie. De politieke peilingen in Frankrijk zijn doorgaans betrouwbaar en ook de resultaten van zondag waren correct voorspeld door de peilingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

7 gedachten over “Peiling: 69 procent van de Franse moslims stemde extreemlinks”

  1. Tuurlijk stemmen de moslims voor de idioten die de hangmatters verder gerust willen laten, je kan het hen niet kwalijk nemen.
    Voor de rest heb je enkel nog een allegaartje aan on-weldenkende Woke-gekkies en de stemmen van extreem-links zijn compleet.

  2. Verbaast me eigenlijk. Veel ‘nieuwkomers’ hebben een uitgesproken conservatief profiel, en ook een nogal liberaal. Veel zelfstandigen. Ik weet niet hoe dit rijmt met waar traditioneel links voor staat.
    Beantwoorden4 min
    Volgens onderzoek in Amerika (Putnam et al) leidt grotere diversiteit tot afbraak van solidariteitsmechanismen. De bereidheid om bij te dragen is des te lager naarmate de bevolking heterogener is.
    Dat verklaart die zeer sociale scandinavische landen die indertijd eindeloos door de sociaaldemocratie bestuurd werden.
    Met andere woorden: this is very temporary, denk ik.

Plaats een reactie

Delen