Groen-vicepremier Petra De Sutter komt uit een moeilijke periode. De voorzitster is het afgetrapt, de peilingen zijn niet al te rooskleurig, de dogmatische kernuitstap is mislukt en zelf krijgt ze de laatste tijd bijzonder veel tegenkanting op haar eigen dossiers. Maar De Sutter blijft liever positief in een interview met Het Nieuwsblad en meent vooruit te willen kijken ook al is dat niet makkelijk. “Als we dogmatisch waren geweest, dan was de regering gevallen.”
Tegenwoordig krijgt de vicepremier het zwaar te verduren van haar liberale coalitiepartners. Haar plan om de wet op overheidsbedrijven aan te passen, zodat een ‘waarnemer’ haar consequent kan inlichten, ‘een zogenaamde ‘no surprise policy’ , werd allesbehalve op gejuich onthaald. Kamerlid Marianne Verhaert (Open VLD) noemde het zelf “een stap terug”. Begrijpelijk want dat gaat helemaal in tegen de logica van de wetswijziging die toenmalig bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) in 2016 doorvoerde om de overheidsbedrijven Bpost en Proximus te laten besturen volgens de regels van corporate governance. Gedaan met regeringscommissarissen en verregaande overheidsbemoeienis, was toen de insteek.
Maar de ideologische verschillen lijken vicepremier Petra De Sutter geen zorgen te baren. “Ik hoop onze liberale vrienden mee te krijgen. Laat mij een vergelijking maken. Op een autosnelweg waar iedereen te snel rijdt, zijn er veel ongelukken. De liberalen zeggen: Dan moet je maar meer controles doen en beboeten. Terwijl we wéten dat we dat niet kunnen. Hoeveel controleurs heb je daar niet voor nodig? Ik wil dat we de snelheid beperken, zo verklein je het risico.“
Ze voegt eraan toe dat ze zich bewust is van de mogelijke prijsstijgingen dat dit plan teweeg zou brengen. ‘”Maar is dat dan zo schandalig? Ik ben bereid om een euro meer te betalen als ik weet dat de bezorgers correct verloond worden. En velen met mij.”
Kernuitstap nog steeds doel
Voor De Sutter blijft het openhouden van de kerncentrales een tussentijdse optie om de prijzen niet te laten exploderen. Volgens de vicepremier is er nog steeds een scenario mogelijk waarin de kerncentrales gewoon dichtgaan. “Maar het is onze verantwoordelijkheid om de energiebevoorradingszekerheid te garanderen. Voor mijn partij was dat akkoord niet evident, maar we hebben de intentie om mee te werken aan dat scenario. Meer kun je toch van ons niet verwachten?”
De Sutter blijft optimistisch. “De kernuitstap komt er. Hetzij pas over tien jaar. Bon, ik ga nu niet onnozel doen. We wilden dat al in 2025. Het is vervelend als je daar van moet afwijken. Door de oorlog in Oekraïne is de realiteit veranderd. Maar het is ook het bewijs dat we pragmatisch zijn. Als we dogmatisch waren geweest, dan was de regering gevallen”, aldus de minister
Charisma nodig
Wanneer De Sutter gevraagd wordt of Almaci te lang aan het roer bleef klinkt het opeens een stuk vager. “Het is niet aan mij om daarover te oordelen”, zegt zet. “Ik vind dat Meyrem fantastisch werk heeft geleverd. We zitten in twee regeringen, in een pak lokale besturen. Maar de wereld is veranderd. Als we een nieuw groen verhaal willen neerzetten, dan moet dat met een nieuwe ploeg. Met dezelfde voorzitter lukt dat niet, hoe hard of onrechtvaardig dat ook klinkt. Meyrem heeft dat begrepen.”
Het profiel van de opvolger kan ze dan weer wel goed beschrijven. “We hebben nood aan iemand met charisma, die de boodschap kan zetten. Iemand die de partij kan verbinden en die komaf maakt met de interne verhalen die af en toe opduiken, flink aangezet worden en waar de media dan op springt. Ik heb geen veto’s. Als we nu een doorstart nemen, dan zullen we bij de volgende peiling moeten stijgen. We hebben nog twee jaar.”
Geen uitsluiting voor val regering
De vicepremier sluit niet uit dat dat de Vivaldi-regering valt voor 2024. “Het kan altijd. De discussie over het loonakkoord kan vervelend uitvallen. Maar er is nu wel een stevige inflatie. Men heeft al vaak gezegd: Het zal niet meer lukken met deze regering. En toch doen we voort. Wat is het alternatief als je naar de peilingen kijkt? Ik weet niet of het zo veel beter zal zijn.”
“Er liggen nog veel dossiers op tafel. De pensioenen, de fiscale hervorming. Daar zijn we volop mee bezig. De vraag is waar we gaan landen. Ik durf het niet zeggen.”