Groen-vicepremier Petra De Sutter. Photo News

Groen-vicepremier Petra De Sutter. Photo News

Uncategorized

Petra De Sutter (Groen): “Niet uit te sluiten dat Vivaldi-regering valt voor 2024”

Van de redactie

Groen-vicepremier Petra De Sutter komt uit een moeilijke periode. De voorzitster is het afgetrapt, de peilingen zijn niet al te rooskleurig, de dogmatische kernuitstap is mislukt en zelf krijgt ze de laatste tijd bijzonder veel tegenkanting op haar eigen dossiers. Maar De Sutter blijft liever positief in een interview met Het Nieuwsblad en meent vooruit te willen kijken ook al is dat niet makkelijk. “Als we dogmatisch waren geweest, dan was de regering gevallen.”

Tegenwoordig krijgt de vicepremier het zwaar te verduren van haar liberale coalitiepartners. Haar plan om de wet op overheidsbedrijven aan te passen, zodat een ‘waarnemer’ haar consequent kan inlichten, ‘een zogenaamde ‘no surprise policy’ , werd allesbehalve op gejuich onthaald. Kamerlid Marianne Verhaert (Open VLD) noemde het zelf “een stap terug”. Begrijpelijk want dat gaat helemaal in tegen de logica van de wetswijziging die toenmalig bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) in 2016 doorvoerde om de overheidsbedrijven Bpost en Proximus te laten besturen volgens de regels van corporate governance. Gedaan met regeringscommissarissen en verregaande overheidsbemoeienis, was toen de insteek. 

Maar de ideologische verschillen lijken vicepremier Petra De Sutter geen zorgen te baren. “Ik hoop onze liberale vrienden mee te krijgen. Laat mij een vergelijking maken. Op een autosnelweg waar iedereen te snel rijdt, zijn er veel ongelukken. De liberalen zeggen: Dan moet je maar meer controles doen en beboeten. Terwijl we wéten dat we dat niet kunnen. Hoeveel controleurs heb je daar niet voor nodig? Ik wil dat we de snelheid beperken, zo verklein je het risico.

Ze voegt eraan toe dat ze zich bewust is van de mogelijke prijsstijgingen dat dit plan teweeg zou brengen. ‘”Maar is dat dan zo schandalig? Ik ben bereid om een euro meer te betalen als ik weet dat de bezorgers correct verloond worden. En velen met mij.”

Kernuitstap nog steeds doel

Voor De Sutter blijft het openhouden van de kerncentrales een tussentijdse optie om de prijzen niet te laten exploderen. Volgens de vicepremier is er nog steeds een scenario mogelijk waarin de kerncentrales gewoon dichtgaan. “Maar het is onze verantwoordelijkheid om de energiebevoorradingszekerheid te garanderen. Voor mijn partij was dat akkoord niet evident, maar we hebben de intentie om mee te werken aan dat scenario. Meer kun je toch van ons niet verwachten?”

De Sutter blijft optimistisch. “De kernuitstap komt er. Hetzij pas over tien jaar. Bon, ik ga nu niet onnozel doen. We wilden dat al in 2025. Het is vervelend als je daar van moet afwijken. Door de oorlog in Oekraïne is de realiteit veranderd. Maar het is ook het bewijs dat we pragmatisch zijn. Als we dogmatisch waren geweest, dan was de regering gevallen”, aldus de minister

Charisma nodig

Wanneer De Sutter gevraagd wordt of Almaci te lang aan het roer bleef klinkt het opeens een stuk vager. “Het is niet aan mij om daarover te oordelen”, zegt zet. “Ik vind dat Meyrem fantastisch werk heeft geleverd. We zitten in twee regeringen, in een pak lokale besturen. Maar de wereld is veranderd. Als we een nieuw groen verhaal willen neerzetten, dan moet dat met een nieuwe ploeg. Met dezelfde voorzitter lukt dat niet, hoe hard of onrechtvaardig dat ook klinkt. Meyrem heeft dat begrepen.”

Het profiel van de opvolger kan ze dan weer wel goed beschrijven. “We hebben nood aan iemand met charisma, die de boodschap kan zetten. Iemand die de partij kan verbinden en die komaf maakt met de interne verhalen die af en toe opduiken, flink aangezet worden en waar de media dan op springt. Ik heb geen veto’s. Als we nu een doorstart nemen, dan zullen we bij de volgende peiling moeten stijgen. We hebben nog twee jaar.”

Geen uitsluiting voor val regering

De vicepremier sluit niet uit dat dat de Vivaldi-regering valt voor 2024. “Het kan altijd. De discussie over het loonakkoord kan vervelend uitvallen. Maar er is nu wel een stevige inflatie. Men heeft al vaak gezegd: Het zal niet meer lukken met deze regering. En toch doen we voort. Wat is het alternatief als je naar de peilingen kijkt? Ik weet niet of het zo veel beter zal zijn.”

Er liggen nog veel dossiers op tafel. De pensioenen, de fiscale hervorming. Daar zijn we volop mee bezig. De vraag is waar we gaan landen. Ik durf het niet zeggen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




13 gedachten over “Petra De Sutter (Groen): “Niet uit te sluiten dat Vivaldi-regering valt voor 2024””

  1. De Croo junior zijn post in Europa ligt klaar na ons land weer bedot te hebben zoals verafstoodt, zoals ze zelf aangeeft is de enige reden dat deze huichelaar bende voortdoet schrik voor de kiezer…

  2. Als ik dit lees: “En toch doen we voort. Wat is het alternatief als je naar de peilingen kijkt?” dan weet ik, de enige reden dat ze alles blijven slikken wat Magnette en Co hen voorschotelen is de angst voor verkiezingen. CD&V zit in een doodskrap, de o-VLD is in blinde paniek en de Groenen claimen dat ze moeten voortdoen. Met andere woorden, de postjes zijn oneindig veel belangrijker dan goed besturen. Foei Petra, je hebt de verantwoordelijkheid om de mensen die voor je stemden zo goed als mogelijk te vertegenwoordigen. Niet om je eigen hachje veilig te stellen.

  3. Over de desastreuze begrotingscijfers en de gevolgen voor de volgende generatie(s) hoor ik haar niet spreken!Natuurlijk een Groenlinkse liberale regering laat het graag breed hangen.Ze hadden beter deze draak van een regering laten vallen of is ADC zijn internationale stoel nog niet vrij?

Plaats een reactie

Delen