Poetin kiest voor blokkade van laatste bolwerk in Marioepol

Schermafbeelding. YouTube

Uncategorized

Poetin ziet af van aanvalsplannen en kiest voor blokkade van laatste bolwerk in Marioepol

Carl Deconinck

Russisch president Vladimir Poetin heeft minister van Defensie Sergei Sjojgoe bevolen om de aanvalsplannen op de Azovstal-fabriek in Marioepol te annuleren. In plaats daarvan wil hij het gebied hermetisch afsluiten.

Het Russische leger schat dat er nog altijd meer dan 2.000 Oekraïense soldaten zich verschanst hebben in Azovstal. De staalfabriek is een gigantisch doolhof vol tunnels en erg moeilijk om in te nemen. Dat complex onder controle krijgen zou een werk van lange adem worden en een hoge tol kunnen eisen. Rusland leek van plan dat toch te proberen, na enkele ultimatums, maar Poetin kiest nu voor een andere oplossing: een totale blokkade.

Onnodige bestorming

“Ik beschouw de voorgestelde bestorming van de industriële zone onnodig”, vertelde Poetin aan Defensieminister Sjojgoe in een gesprek dat te zien was op televisie. “Ik beveel je ze te annuleren.” Poetin gaf aan dat hij zo het leven van Russische soldaten wil sparen. “Er is geen nood om in deze catacomben te klimmen en onder de grond te kruipen doorheen die industriële faciliteiten. Blokkeer het hele industriële gebied zodat er geen vlieg meer kan passeren.”

Poetin zei verder dat de resterende Oekraïense strijders die zich nog niet hebben overgegeven met respect zullen behandeld worden en dat ze medische verzorging zullen krijgen. Woensdag nog deed een van de verdedigers van Azovstal een oproep naar de wereld om hen te redden. Vanuit Moskou kwamen er enkele ultimatums voor overgave, maar daar kwam niets van in huis. Het Russische leger al heel wat middelen in om Marioepol te veroveren, maar voorlopig zonder succes.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen