Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Polen en België draaischijf voor illegale tabaksproductie in 2021

Wannes Neukermans

Vorig jaar zijn er in totaal 74 illegale sigarettenfabrieken ontmanteld in Europa. Dat is een stijging van meer dan de helft, in vergelijking met 2018. Negen van die fabrieken lagen in België, waarmee ons land na Polen op een tweede plaats prijkt.

Volgens de douane is België een draaischijf voor illegale tabaksproductie. De centrale ligging speelt daarbij een rol, net als de havens van Antwerpen en Zeebrugge. De illegale tabak gaat voornamelijk naar het Verenigd Koninkrijk, al worden Griekenland en Frankrijk steeds belangrijker als afzetmarkt. Dat is het gevolg van de recent verhoogde accijnzen in Frankrijk.

Polen is Europees kampioen als het gaat over de illegale productie van sigaretten: vorig jaar werden er maar liefst 32 fabrieken ontmanteld in het Oost-Europese land. België mag de zilveren medaille in ontvangst nemen, met 9 illegale tabaksfabrieken. Bij onze noorderburen werden er 8 illegale sites gesloten.

Het aantal illegale waterpijpproductiesites dat is opgedoekt is nog forser gestegen. Duitsland staat daarbij op plaats één, met 11 gesloten fabrieken, gevolgd door Zweden met 8 en België met 3. Ook daar was 2021 een recordjaar, met 75 procent meer ontmantelingen dan in 2018.

Belastingontduiking

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) loopt de overheid heel wat inkomsten mis door illegale tabaksproductie. Daarom maakt hij er prioriteit van deze aan te pakken. “De productie van illegale tabak is niet alleen een grote bedreiging voor onze publieke gezondheid, maar ondermijnt ook ons belastingsysteem, dat gebaseerd is op solidariteit”, zei hij woensdag bij de voorstelling van de cijfers. “Elke euro die de illegale producenten niet betalen, moeten eerlijke belastingbetalers uiteindelijk ophoesten.” Niet alleen oneerlijk, maar ook onaanvaardbaar voor de minister.

De stijgende cijfers zijn het gevolg van een uitgebreidere Europese samenwerking op het vlak van inbeslagname van illegale sigaretten en de ontmanteling van illegale fabrieken in Europa. Oorspronkelijk waren alleen België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Europol bij dat initiatief betrokken, intussen gaat het al om 23 Europese lidstaten. België heeft sinds 2018 de leiding over het EMPACT-initiatief om illegale tabakproductie aan te pakken.

De betrokken misdaadbendes zijn steeds georganiseerder, waardoor de productiesites grootschaliger en professioneler worden. Bovendien zijn de fabrieken vaak mobiel. “Men runt eigenlijk een multinational zonder belastingen te betalen”, reageert Kristian Vanderwaren, de administrateur-generaal van de Belgische douane.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Polen en België draaischijf voor illegale tabaksproductie in 2021”

Plaats een reactie

Delen