Foto: New York City Police

Uncategorized

Politie zoekt 62-jarige verdachte na schietpartij metro New York

Wannes Neukermans

Bij een schietpartij in een metrostation in Brooklyn, een wijk in New York City, zijn dinsdagochtend tien mensen neergeschoten. In totaal raakten minstens 23 mensen gewond. Intussen in de politie op zoek naar de 62-jarige Frank R. James uit Philadelphia. Op zijn sociale media waren recent posts verschenen over dakloosheid, maar ook over de burgemeester van New York City, Eric Adams. Hij wordt voorlopig extra beveiligd.

Gisteren hulde de schutter een metrostel in rook, nadat hij zelf een gasmasker had opgezet. Daarna begon hij de schieten in de metro, die arriveerde in de buurt van Sunset Park, in het stadsdeel Brooklyn. James zou in totaal 33 keer hebben geschoten, volgens de politiediensten. In totaal raakten 23 personen gewond: tien van hen werden neergeschoten, de anderen raakten bedwelmd onder de rook of verwondden zich bij het vluchten uit de metro. Intussen is niemand van hen nog in levensgevaar.

Intussen kon de politie van New York de man identificeren. Het gaat om een 62-jarige zwarte man uit Philadelphia, Frank R. James. Dat konden detectives achterhalen aan de hand van een kredietkaart die ze op de plaats delict vonden. Die was eerder gebruikt om en vrachtwagen te huren, die volgens de lokale politie “in verband staat met de schietpartij”. De politie looft een beloning van 50.000 dollar uit voor informatie die de arrestatie van de schutter kan leiden.

BLM-aanhanger met radicaal YouTube-kanaal

De vrachtwagen van het verhuurbedrijf U-Haul werd dinsdag langs een drukke weg in Brooklyn gevonden maar was in Philadelphia gehuurd: ruim twee uur rijden van Brooklyn, en de woonplaats van de verdachte. De sleutels van de vrachtwagen vond de politie op de grond in het metrostation.

Over de concrete motieven van de schutter bestaat er nog onduidelijkheid, al haalde hij in recente posts op sociale media de dakloosheidproblematiek in New York aan. Ook de burgemeester van de stad, Eric Adams, werd geviseerd. De schietpartij wordt voorlopig niet beschouwd als een terreurdaad. Op sociale media is te zien hoe Frank R. James aanhanger was van Black Lives Matter. Op zijn YouTube-kanaal maakte hij verschillende video’s over sociale thema’s, waarin hij regelmatig erg radicaal uit de hoek komt.

Amerikaans wapenprobleem

De burgemeester van New York spreekt intussen van een “cultus van dood” in de Verenigde Staten. Wapengeweld is al langer een typisch Amerikaans probleem, dat volgens hem “op alle regeringsniveaus” actie vereist. “Deze woede, dit geweld, deze wapens, deze vreselijke schietpartijen zijn een Amerikaans probleem”, aldus Adams. “Alle niveaus van de regering zijn nodig om het op te lossen.”

In de Verenigde Staten zijn er regelmatig incidenten met wapens. Zo was 2020 nog een recordjaar voor wapengeweld in de VS: bijna 20.000 mensen stierven toen door incidenten met vuurwapens. Eind maart vielen er nog tien doden toen een schutter, die zijn wapen legaal kon kopen, het vuur opende in een supermarkt in Colorado.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Politie zoekt 62-jarige verdachte na schietpartij metro New York”

  1. Men noemt dit nog geen terrreurdaad? Moeten er per se doden vallen om dit ‘statuut’ te halen? De intentie om te doden kijkt er toch wel te zijn geweest en BLM is niet bepaald een liefdadigheidskransje.

  2. BLM en de alfabetmensen zijn zodanig gehersenspoeld, dat dit soort incidenten in de lijn van de verwachtingen valt. Want de OVERgrote meerderheid heeft genoeg van al hun zever, en dan is er nog maar 1 weg en dat is die van geweld zoals alle COMMUNISTISCHE regimes

  3. Maar weinig media-aandacht in de “gewone” pers.
    Als het een blanke man was, zou de wereld weer op zijn kop staan.
    Maar een BLM-aanhanger…. geen topic, helemaal niet zo erg.

Plaats een reactie

Delen