Jurgen Ceder: "De splitsing is misschien dichterbij dan we denken"

De Croo en Lalieux. BelgaImage

Uncategorized

Politieagenten in 2021 dubbel zo lang arbeidsongeschikt

Anton Schelfaut

In 2021 deden 164 agenten aangifte van geweld tegen de politie. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op een schriftelijke vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere. Het aantal dagen arbeidsongeschiktheid verdubbelde van 2.812 in 2020 tot 5.551 in 2021. Grootste boosdoener is de regio Brussel-Hoofdstad.

Het aantal geweldsincidenten tegen politieambtenaren is de voorbije jaren sterk toegenomen. In 2019 waren er 134 aangiftes, in 2020 steeg dat aantal tot 148 en vorig jaar waren dat er 164.

Het aantal dagen arbeidsongeschiktheid steeg van 2.812 dagen in 2019 tot 5.551 dagen in 2021. Dat is bijna een verdubbeling. Ook het aantal gevallen met langdurige arbeidsongeschiktheid is verviervoudigd. Waar in 2020 vier agenten langer dan 100 dagen arbeidsongeschikt waren, is dat aantal in 2021 gestegen tot 19.

Brussel-Hoofdstad grootste boosdoener

Depoortere vroeg ook de regionale cijfers op bij minister Verlinden. Daaruit blijkt dat het gros van het aantal geweldsincidenten tegen politieagenten plaatsvond in de regio Brussel-Hoofdstad. Het gaat om 86 van de 164 meldingen. In Brussel was er tussen 2020 en 2021 een stijging van het aantal meldingen met 30 procent.

De voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken ziet daarvoor meerdere verklaringen: “Er is in Brussel duidelijk een deel van de bevolking dat geen respect heeft voor de politie. Dat zij daarin gesteund worden door linkse politieke partijen die vooral polariseren en de politie met de vinger wijzen, creëert voor vele jonge criminelen een gevoel van straffeloosheid.

De provincies West-Vlaanderen (2 meldingen) en Oost-Vlaanderen (6 meldingen) noteren dan weer een sterke terugval. In Waals-Brabant waren er 2 meldingen. De provincie Vlaams-Brabant noteerde 15 gevallen van politiegeweld in 2021. Daarmee laat ze de provincie Antwerpen met 11 gevallen net achter zich. “De lagere cijfers in andere provincies bewijzen dat het niet onmogelijk is om door een strikter vervolgingsbeleid onze politieambtenaren beter te beschermen”, besluit Depoortere. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Politieagenten in 2021 dubbel zo lang arbeidsongeschikt”

  1. Das BS , alles hangt af van 1 arts die , vetbetaald door de politie , niks anders doet dan verlet schrijven voor gebroken nagel om zo meer straf te verkrijgen. Puur misbruik

Plaats een reactie

Delen