Emmanuel Macron blijft president. Shutterstock

Emmanuel Macron blijft president. Shutterstock

Uncategorized

Prognose: Macron blijft nog eens vijf jaar president, Le Pen breekt record

Van de redactie

Emmanuel Macron is volgens de eerste prognose herkozen tot president van Frankrijk. Macron is daarmee de eerste president sinds Jacques Chirac die zijn legislatuur ziet verlengd worden. Marine Le Pen, aanvoerder van het nationalistische Rassemblement National (RN), breekt desalniettemin een record: nooit eerder haalde haar partij zoveel stemmen. Dat blijkt uit de eerste exit-polls die om 20 uur zijn bekendgemaakt.

Alle stembureaus zijn intussen gesloten in Frankrijk. Dus komen ook de eerste officiële exitpolls, gebaseerd op een deel van de getelde stemmen, naar buiten. Die duiden Emmanuel Macron aan als winnaar: hij zou tussen de 57,6 en 58,2 procent behaald hebben van de stemmen. Zijn tegenstander in de tweede ronde, Marine Le Pen, kreeg naar verwachting tussen de 41,8 en 42,4 procent van de stemmen.

GRAFIEK: PAL NWS. BRON: IFOP

De prognose is berekend op basis van de eerste uitslagen van de stembureaus die om 19.00 uur zijn gesloten. In de grote steden waren de stembureaus tot 20.00 uur geopend. De definitieve uitslag volgt vermoedelijk vannacht.

Le Pen: “Overwinning voor RN”

In haar speech op zondagavond, kort na het bekendmaken van de uitslag, zei Marine Le Pen “dat de uitslag nog steeds een overwinning betekent voor haar politieke beweging”. Ze zegt “dat ze zich zal blijven inzetten voor Frankrijk en het Franse volk”. Volgens Le Pen is het nog steeds mogelijk Emmanuel Macron te verslaan in de parlementsverkiezingen die plaatsvinden in juni.

Laagste opkomst in decennia

Franse media melden zondagavond op basis van een prognose dat 28,2 procent van de stemgerechtigde Fransen niet is komen opdagen. Dit zou het laagste opkomstpercentage in decennia zijn. Frankrijk telt ruim 48 miljoen stemgerechtigden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




6 gedachten over “Prognose: Macron blijft nog eens vijf jaar president, Le Pen breekt record”

  1. Ik begrijp de fransen niet.Er zijn al zoveel afschuwelijke aanslagen gepleegd en nog zijn ze te lui om uit hun zetel te komen om zich naar de stembus te begeven en voor LePen te stemmen.Eclatante overwinning zou ik dit echt niet noemen hoe redelijk goed de uitslag is.Ik ben eens benieuwd voor de parlementsverkiezingen in juni.

  2. Hiermee kunnen we stellen dat het een aflopende zaak is met Frankrijk. Criminaliteit, rellen en vandalisme in de buitenwijken van alle steden zal toenemen. Hele legers Gele Hesjes zullen over gans Frankrijk op zaterdag en zondag de straten bestormen. De Macron-stemmers zijn vreugdevol en blij, immers de EU-pinautomaten Nederland en Duitsland blijven het financieel-economisch op instorten staande Frankrijk steunen met miljarden , toch al mislukte, euro’s. Het verschil is wel erg groot tussen Macron en Le Pin. Dat was ook zo in Amerika, Nederland, is verkiezingsfraude in opdracht van onder meer het W.E.F en de EU normaal geworden?

Plaats een reactie

Delen