Uncategorized

Rusland erkent voor het eerst dat het “aanzienlijke verliezen” leed in Oekraïne

Carl Deconinck

Het ministerie van Defensie van de Russische Federatie heeft gisteren toegegeven dat het aanzienlijke verliezen heeft geleden. Het is een zeldzame bekentenis van het land, dat de cijfers van de verliezen angstvallig geheim houdt.

Dimitri Peskov, de perssecretaris van de Russische president, sprak in een interview bij het Britse Sky News over ‘de speciale operatie’ in Oekraïne. De journalist vroeg aan Peskov “Je bent duizenden soldaten kwijt, hoeveel soldaten heb je precies verloren?” Opvallend genoeg erkende Peskov de verliezen. “Ja, we hebben significante verliezen van troepen geleden en het is een enorme tragedie voor ons.” Die bekentenis is uiterst zeldzaam, want doorgaans laten de Russen uitschijnen dat alles volgens plan verloopt, al geloven weinig mensen dat.

Leugens

Het was een zeldzame glimp van eerlijkheid vanuit het Kremlin. Peskov legde ook nog uit aan Sky dat “we in een tijd van fakes en leugens leven” Daarna ontspon een discussie over wat er allemaal fake was volgens het Russisch regime. De geverifieerde foto’s en satellietbeelden van gedode burgers in Boetsja waren volgens hem dan ook “duidelijk vals.” Hij ontkende dan ook dat het Russische leger iets te maken had met die gruwel en de lijken in de straten van Boetsja. Hij hield vol dat het allemaal in scène was gezet. Op een ander moment beweerde hij ook dat het bombardement op de materniteit van Marioepol “fake” was. Peskov zij wel te hopen dat de stad snel “bevrijd zal worden van nationalistische bataljons, liever vroeger dan later.” De stad behoort volgens hem aan Luhansk.  

Een ander opmerking die Peskov maakte is dat volgens hem Rusland er alles aan doet om de ‘speciale operatie’ te beëindigen. “We hopen dat in de komende dagen, de voorzienbare toekomst, deze operatie haar doelen zal bereiken of door onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne kan ophouden.” Peskov beweerde ook dat de terugtrekking uit Kiev en andere regio’s alvast een blijk waren van goede wil om die onderhandelingen meer kans te geven en de spanningen weg te nemen.

Opvallend, het citaat dat Rusland aanzienlijke verliezen heeft geleden bereikte ook het Russisch persagentschap Tass. Zij brachten de erkenning voor de Russen, die niet hetzelfde nieuws ontvangen zoals in het Westen. De laatste cijfers die Rusland gaf van de verliezen kwamen er op 25 maart. Toen zei het Russische ministerie van Defensie dat er 1.351 militairen waren gesneuveld. 3.825 anderen raakten gewond zijn geraakt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Rusland erkent voor het eerst dat het “aanzienlijke verliezen” leed in Oekraïne”

  1. Rusland wint tot nader order geen prijzen met de operatie “Poetin” in Oekraïne. De Westerse néo-libérale propaganda sluit de mediakanalen voor de stem van de pro Russische facties in Oekraïne.

Plaats een reactie

Delen