Binnenland politiek

Sammy Mahdi (CD&V): “Het Europese asiel- en migratiebeleid werkt niet” 

Van de redactie

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) uit zich in een interview met De Tijd bijzonder kritisch tegenover het Europese asiel- en migratiebeleid dit naar aanleiding van het akkoord tussen het Verenigd Konikrijk en Rwanda om illegale vluchtelingen te laten overvliegen naar het Oost-Afrikaanse land ter afwachting van hun asielprocedure. “Europa moet zijn eigen kapotte systeem fixen.”

Wie illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkomt, kan direct doorgestuurd worden naar Rwanda. Dat maakte premier Boris Johnson donderdag bekend. Het gaat in eerste instantie om een proefproject met een prijskaartje van 120 miljoen pond. Voor dat geld worden vluchtelingen die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkomen, doorgevlogen naar het Afrikaanse land Rwanda waar ze opgevangen worden en asiel kunnen aanvragen. Het plan richt zich vooral op alleenstaande, jonge mannen die illegaal oversteken. De reacties in eigen land zijn niet mild. 

Oppositiepartij Labour noemt het een “onwerkbare en onethische” aanpak van het vluchtelingenprobleem. Ze beschuldigt de regering ervan de aandacht te willen afleiden van Partygate, het schandaal waarbij verschillende regeringsfunctionarissen meededen aan borrels en feestjes tijdens de coronalockdowns. “Ik denk dat het hier niet zozeer gaat om het aanpakken van kleine bootjes, maar meer om het aanpakken van het zinkende bootje van de premier zelf’’, zei Lucy Powell, lid van oppositiepartij Labour tegen de BBC.

Guantanamo Bay voor asielzoekers

Ook Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zegt in een interview met De Tijd zijn twijfels te hebben bij de samenwerking. “De insteek lijkt me vooral afschrikking. Ook Denemarken en Israël hebben al over gelijkaardige deals gecommuniceerd, zonder dat ze effectief asielzoekers naar Rwanda hebben gestuurd. Gaat Rwanda – waar nu al 100.000 vluchtelingen zitten – plots alle asielzoekers van de EU opvangen?”, vraagt Mahdi zich stellig af. “Bovendien maakt het Verenigd Koninkrijk zich chantabel. Rwanda zal bepalen tegen welke prijs het hoeveel mensen opvangt.”

Mahdi beweert niet met het morele vingertje te willen zwaaien. “Het Europese asiel- en migratiebeleid werkt niet. Mensen komen aan in de EU, een groot deel van hen blijkt geen recht op bescherming of verblijf te hebben, maar toch krijg je ze niet teruggestuurd, omdat hun thuislanden niet aan een repatriëring meewerken. Het gevolg is helaas dat landen naar dit soort oplossingen grijpen en van Rwanda een soort ‘Guantanamo Bay voor asielzoekers’ (de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten op Cuba, red.) proberen te maken. Europa moet zijn eigen kapotte systeem fixen.”

Verrotting van morele kompas

De staatssecretaris pleit voor een geplande hervorming van Europa’s asielmodel. “Mensen uit pakweg Afghanistan naar Rwanda sturen, is cynisch. Maar het hele asiel- en migratiebeleid is cynisch. Europa moet erop toezien dat dit soort deals niet meer nodig zijn. Anders dreigt de totale verrotting van je morele kompas“, aldus Mahdi. “Europa moet stoppen met praten met de thuislanden zonder stok achter de deur. We moeten ze dwingen mensen terug te nemen, desnoods door handelstarieven op te trekken en visa in te houden voor de onwilligen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Sammy Mahdi (CD&V): “Het Europese asiel- en migratiebeleid werkt niet” ”

  1. Zijn er verkiezingen in het vooruitzicht nu Alexander zijn internationale zitplaats aan het verwarmen is?Trouwens de partij van Mahdi is het vijfde wiel aan de wagen binnen deze “regering”!Alles is begonnen met Mutti Merkel (CDU)die in 2015 de Europese poorten wagenwijd opende.Dat in Europa de landen die gul zijn met de sociale voorzieningen(België, Nederland,Duitsland…..)eerst eens beginnen met daarin ferm te snoeien.Bed,dak,eten en eventueel een dokter als minimum.Stop ook met de NGO’s te bepamperen die eigenlijk gesubsidieerde mensensmokkelaars zijn.Waarschijnlijk zijn er nog tal van andere suggesties!

  2. Hij stelt zich vragen bij het UK-beleid en bij het EU-beleid.
    Blijkbaar is zijn eigen beleid het enige waar hij zich geen vragen over stelt, alhoewel het bewijs hier rondloopt dat het ook een gedrocht is.
    Het Uk doet er tenminste iets aan als ze merken dat hun land overstroomt.

  3. Is die slimmerik op de hoogte van de BREXIT?
    Hongarije, Polen en consoorten hebben een TOTAAL andere aanpak en zijn nogtands ook deel van Europa! Zijn EIGEN FALEN bedekken met vingertje wijzen naar Europa, hoeveel kennen we er zo nog niet?

  4. Boris heeft zeer goed gehandeld,samy komt wakker en de rest zal moeten volgen,een zeer goede oplossing en de goedkoopste.We zouden een afspraak moeten maken met Zhi Ping in China,dat zou nog beter zijn.De Chinezen bezitten nu al de helft van de mijnen;ze kunnen ze daar goed gebruiken om te werken.

Plaats een reactie

Delen