Uncategorized

Satellietbeelden bewijzen: lichamen lagen al weken in Boetsja

Wannes Neukermans

De Amerikaanse krant The New York Times kon satellietbeelden bemachtigen van boven de Oekraïense stad Boetsja. Daaruit blijkt dat de vele lijken van Oekraïense burgers er al wekenlang liggen. Die conclusie spreekt de Russische claim tegen dat de lichamen er op of rond 30 maart zijn neergelegd, nadat de Russische troepen er vertrokken waren.

Met behulp van satellietbeelden van Maxar Technologies en enkele video’s kon de Amerikaanse krant aantonen dat er ten minste elf lichamen al lang voor 30 maart op de straten van Boetsja lagen. Toen werd de stad nog steeds bezet door de Russische troepen.

Verschillende landen reageerden verontwaardigd over het optreden van de Russen in Boetsja, een voorstad van de Oekraïense hoofdstad Kiev. De Russische troepen lieten de stad achter en trokken zich terug, maar lieten een spoor van dood en vernieling achter. Zo werden er tientallen lijken van gefolterde burgers en verkrachte vrouwen gevonden in de stad. Volgens de Oekraïense autoriteiten werden er honderden mensen door de Russische troepen vermoord.

Poetin berecht als oorlogsmisdadiger

Het Kremlin ontkende die gruweldaden echter. Het Russische ministerie van Defensie sprak namelijk van “een nieuwe productie van het regime in Kiev voor de westerse media”. De lijken zouden dus pas na de Russische aftocht zijn neergelegd, om de situatie in de stad in scène te zetten. De satellietbeelden ontkrachten dat dus nu.

De Amerikaanse president Joe Biden Vindt dat zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin moet berecht worden voor zijn oorlogsmisdaden. Ook Belgische premier Alexander De Croo hoopte dat het Internationaal Strafhof haar werk zou doen. Daarnaast wil de Europese Unie snel werk maken van een nieuw pakket sancties tegen Rusland.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden: de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is gisteren naar Boetsja afgereisd om de schade op te meten. de Oekraïense autoriteiten spreken van “de ergste gruweldaden in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog”: zelfs het woord genocide wordt steeds vaker in de mond genomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Satellietbeelden bewijzen: lichamen lagen al weken in Boetsja”

  1. En vergeet niet de 298 doden van MH17, nu al bijna 8 jaar geleden…
    Het communisme is nooit weggeweest, liegen, bedriegen, moorden en dan via SStaatsmedia de boel oplichten.

  2. Oorlog is nooit de oplossing ! Wat hebben Zelenski, de VSA en EU en andere liberale geradicaliseerde liberale regeringen in het Westen concreet gedaan om de Russen een alternatief/uitweg te bieden? Niets. Wel olie op het vuur gieten met wapenleveringen en economische sancties. Ondertussen is de modale Oekraïense burger de dupe van een machtsspel waarop hij geen invloed heeft.

Plaats een reactie

Delen