Sinn Fein op kop in peilingen voor volgende verkiezingen in Noord-Ierland

https://www.sinnfein.ie/

Uncategorized

Sinn Fein op kop in peilingen voor volgende verkiezingen in Noord-Ierland

Carl Deconinck

Sinn Fein, de linkse nationalistische partij die streeft naar een Ierse hereniging, staat op kop in de peilingen voor de parlementsverkiezingen. Die gaan op donderdag 5 mei door. Het is de eerste keer dat de republikeinen zo groot kunnen worden. Indien de peilingen werkelijkheid worden, kan dat verstrekkende gevolgen krijgen.

De republikeinse Sinn Fein haalt in de peilingen 26 procent en zou daarmee groter zijn dan de Democratic Unionist Party (DUP). De grootste partij zou dan zelfs de eerste minister kunnen leveren. Volgens de DUP betekent dat dat het land in de problemen zullen komen en de discussie voor een hereniging met Ierland weer zal oplaaien. De republikeinen noemen dat op hun beurt bangmakerij, het product van slechte resultaten.

Sinn Fein zelf zegt vooral in te zetten op de levensduurte en schenkt minder aandacht aan de constitutionele strijd. Al is het maar de vraag wie er met de partij wil samenwerken. De concurrerende unionistische partijen weigeren te vertellen of ze al dan niet in zee zullen gaan met Sinn Fein. Volgens critici zou dat nog meer kiezers naar Sinn Fein kunnen jagen. Volgens de andere partijen hangt alles echter af van de inhoud die op tafel zal liggen.

Sinn Fein heeft al een tijdje de wind in de zeilen. De brexit speelt daar voor een groot stuk in mee. Het grensdispuut tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie bleek een lastig dossier voor de regio. De gesprekken lopen nog steeds en leveren weinig op. De toekomstige regering zal ook hier een hartig woordje over moeten onderhandelen. Volgens het Goedevrijdagakkoord moeten de grootste partijen van Noord-Ierland vertegenwoordigd zijn in de regering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Sinn Fein op kop in peilingen voor volgende verkiezingen in Noord-Ierland”

  1. Volgens het Goedevrijdagakkoord moeten de grootste partijen van Noord-Ierland vertegenwoordigd zijn in de regering (sic). Daar mogen de Belgische en Vlaamse partijtirannen een les aan nemen. Helaas werkt de Verlichting niet in Belgistan en haar protectoraat Flandria.

Plaats een reactie

Delen